Σταφύλια και σύκα – Το γράμμα «σ» χαρακτηρίζει γευστικά τον Σεπτέμβριο

dsc_000467276

Το καλοκαίρι δίνει τη σκυτάλη στο φθινόπωρο τη στιγμή που θα μπουν και θα κλειστούν στα βαζάκια το γλυκό σταφύλι και η μαρμελάδα σύκο. Τουλάχιστον, σε προσωπικό επίπεδο, εδώ και χρόνια, με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται αυτή η εποχιακή διαδοχή. Έτσι ακριβώς έγινε και φέτος.

Το σταφύλι και το σύκο είναι από τα πιο αγαπημένα μεσογειακά φρούτα.

Το σταφύλι έχει χαρακτηριστεί ως το «φρούτο της μακροζωϊας και της απόλαυσης», και έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό αφού το κουκούτσι του μειώνει τη χολιστερίνη. Ταυτόχρονα είναι ιδανικό για την περιποίηση της ομορφιάς, ενώ η χρήση του είναι πολύπλευρη αφού, εκτός από το να φαγωθεί ως απλό φρούτο, μπορεί άνετα να συνοδεύσει φαγητά και σαλάτες.

Η ωραιότερη στιγμή όμως για το σταφύλι είναι όταν γίνεται γλυκό και μπαίνει μέσα στα βαζάκια, προορισμένο να συντροφεύσει την οικογένεια όλο το χρόνο. Είτε με γιαούρτι, είτε στο ψωμί με βούτυρο, είτε σε γλυκιά τάρτα, είτε σκέτο, το γλυκό σταφύλι αφήνει πάντα στο στόμα την ίδια βελούδινη γεύση, και φέρνει αναμνήσεις παιδικές από το τέλος του καλοκαιριού, όταν ξαποστένεις τα απογεύματα στην αυλή παρέα με μια φέτα ψωμί με βούτυρο περιχυμένο με τις τραγανές ρώγες του γλυκού. Ο Σεπτέμβριος είναι χωρίς αμφιβολία ο μήνας του σταφυλιού.

Όμως όλα τα γλυκά χρειάζονται και την ανάλογη παρέα μέσα στο ντουλάπι για να μην αισθάνονται μόνα τους. Έτσι και για το βάζο με το γλυκό σταφύλι η ιδανική παρέα είναι σίγουρα ένα βάζο μαρμελάδα σύκο.

Η μεγαλύτερη αδυναμία στις μαρμελάδες, το σύκο είναι ίσως η ωραιότερη μαρμελάδα που υπάρχει. Σκέτη ή εμπλουτισμένη με λίγη ρακή ή λίγο μπράντυ, η γεύση του σύκου αποτελεί πραγματική ηδονή για τον ουρανίσκο.

Εξίσου σημαντικό με το σταφύλι σε θρεπτική αξία και σε ευεργετικά αποτελέσματα, βοηθάει μέχρι και στην απώλεια βάρους.

Η πιο γνωστή του ποικιλία και η πιο νόστιμη, είναι η «βασιλική» – σύκα βασιλικά, ωραία σύκα, όπως λέμε. Μυρωδάτα και πεντανόστιμα  σε ξετρελαίνουν.

Μαρμελάδα σύκο με γιαούρτι, μαρμελάδα σύκο πάνω από τυρί γραβιέρα, μαρμελάδα σύκο στην πάστα φλώρα, είναι μόνο ένα δείγμα των υπέροχων συνδυασμών που μπορούμε να κάνουμε. Η μυρωδίιά αυτής της μαρμελάδας θα είναι πάντα συνδεδεμένη με τα μαμαδίστικα πρωϊνά τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, ιδίως τις Κυριακές, όταν ετοιμάζεται το τραπέζι για το πρωϊνό και όλοι περιμένουν να τη γευτούν.

Και για το γλυκό σταφύλι και για τη μαρμελάδα σύκο, ο καλύτερος τρόπς για να αναδειχθούν είναι η φαντασία στους συνδυασμούς, όπως αρέσει στον καθένα και ό,τι ευχαριστεί την όρεξή του!

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s