Ένα αρωματικό μπριάμ με «παρέα» στο φούρνο

Μπριάμ με παρέα στο φούρνο

Κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, τα λαχανικά που έχουν την τιμητική τους στη μαγειρική τώρα το καλοκαίρι και δεν λείπουν από καμία κουζίνα.
Πασπαλισμένα με μπόλικο φρεσκοκομμένο μαϊντανό μας μεταφέρουν σε εξοχές και παραλίες με μυρωδιές και γεύσεις που ανασύρουν παιδικές (ή και μαγαλύτερες) αναμνήσεις.
Το μπριάμ ήταν και συνεχίζει να είναι ένα από τα πιό αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά. Αλλοτε σκέτο και άλλοτε παρέα με κομματάκια από κοτόπουλο με ξαναγυρνάει πάλι πίσω κάποιες δεκαετίες σε κάποια Βολιώτικα σοκάκια και σε κάποια Αθηναϊκή γειτονιά, όπου τα μεσημέρια του σαββατοκύριακου μοσχοβολούσαν από αυτές τις μυρωδιές του φούρνου και τα πιάτα ετοιμάζονταν πυρετωδώς. Τα πηρούνια έπαιρναν την θέση τους στο τραπέζι, με την φέτα να έχει την πρωτοκαθεδρία δίπλα από το φρέσκο μοσχοβολιστό ψωμί.

Σήμερα σκέφτηκα να ξαναγυρίσω πάλι λίγο πίσω σ΄εκείνες τις αναμνήσεις και να γεμίσω το σπίτι από τις μυρωδιές ενός μπριάμ μαγειρεμένο στο φούρνο με κομματάκια από κοτόπουλο.

Επλυνα και έκοψα:
– κολοκυθάκια,
– μελιτζάνες,
– πιπεριές
– καρότα,
– κρεμμύδι και σκόρδο,
– μπόλικο μαϊντανό,
– έτριψα άφθονη φρέσκια ντομάτα,
– πρόσθεσα τα κομματάκια του κοτόπουλου,
τα πασπάλισα όλα με αλατοπίπερο και κανέλα, τα ανακάτεψα και τα τοποθέτησα στο ταψί. Πρόσθεσα λίγες σταφίδες και λίγα κουκουνάρια, τα στόλισα με λίγο ακόμη ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένη ντομάτα, τους έριξα το ανάλογο λάδι, έβαλα νεράκι και έσπρωξα το ταψί στο φούρνο, ο οποίος ανέλαβε τα υπόλοιπα.
Μετά από 1,5 ώρα βγήκε από το φούρνο ένα φαγητό λουκούμι που σκόρπισε το άρωμά του παντού στο σπίτι.
Το μόνο που έμεινε για να ολοκληρωθεί η εικόνα είναι η φέτα και το ψωμί. Τα βάλαμε και αυτά και είμαστε έτοιμοι για το μεσημεριανό μας! Καλή μας όρεξη!!

2 Comments

  1. marianthi says:

    mmmm yami yami Ευτέρπη μοσχοβόλησε το δωμάτιο!! 🙂

    Liked by 1 person

    1. Thanks Marianthi!! 🙂

      Liked by 1 person

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s