Ρίγα, Λετονία – Η πανέμορφη Βαλτική πρωτεύουσα που ξαφνιάζει ευχάριστα

Δεν ξέρω τί ακριβώς περιμένει κανείς να βρει επισκεπτόμενος την Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας. Σίγουρα πάντως δεν περιμένει να βρεθεί μπροστά σε μια πόλη που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μοντέλο, πόλη κόσμημα!

Η Ρίγα είναι μια πρωτεύουσα περίπου 700.000 κατοίκων. Οι Λετονοί είναι πολύ περήφανοι για την χώρα τους την οποία και λατρεύουν.

Το 2013 ανακηρύχθηκε η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης και σας πληροφορώ ότι φέρει επαξίως τον τίτλο της. Πρόκειται για πρότυπο πόλης, κτισμένη στις όχθες ενός ποταμού με υπέροχη αρχιτεκτονική των κτιρίων της.

Είναι μία πόλη πεντακάθαρη, τόσο καθαρή που ντρέπεσαι σχεδόν να πατάς στο δρόμο. Επί τρείς μέρες προσπαθούσα να βρω έστω και μια γόπα από τσιγάρο στο δρόμο. Τίποτε. Την καθαριότητα των δημόσιων τουαλετών στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό σταθμό νομίζω ότι θα τις ζήλευαν πολλά ξενοδοχεία! Σε όλα τα δημόσια μέρη όπως στάσεις λεωφορείων, εισόδους σχολείων και πανεπιστημίων, εισόδους δημοσίων υπηρεσιών, κλπ υπάρχει πινακίδα που αναγράφει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 10 μέτρων από εκείνο το σημείο! Το κάπνισμα απαγορεύεται παντού! Ακόμη και οι ίδιοι οι κάτοικοι το απαγορεύουν στον εαυτό τους, θα έλεγα. Μόλις και μετά βίας είδα 4 ανθρώπους να καπνίζουν!

Η κυκλοφορία αρκετή μεν, οι οδηγοί κύριοι δε! Ούτε ένα κορνάρισμα, ούτε μία φωνή, ούτε μία ένδειξη ανυπομονησίας. Τα λεωφορεία στην ώρα τους, πολλά από αυτά που εξυπηρετούν το κέντρο της πόλης, μικρά σε στυλ βαν με σύνολο θέσεων 16 εκ των οποίων η μία θέση είναι υποχρεωτικά για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Μέσα στα λεωφορεία αναγράφεται καθαρά το σύνολο των καθήμενων και των ορθίων. Αν ο αριθμός των ορθίων (6) συμπληρωθεί τότε δεν εισέρχεται άλλος στο λεωφορείο. Και δεν το συζητάνε καν. Το θεωρούν δεδομένου, εφόσον έτσι είναι ο νόμος έτσι κάνουμε.

Οι Λετονοί είναι ευγενέστατοι, εξυπηρετικότατοι, δεν μιλάνε δυνατά, δεν ενοχλούν με φωνές τον διπλανό και οι νέοι μιλούν σχεδόν όλοι αγγλικά (αν και μπορεί να μην είναι επιπέδου…Οξφόρδης, καταφέρνουν άνετα να σε ενημερώσουν σε αυτό που ρωτάς). Το 30 σχεδόν της εκατό του πληθυσμού της χώρας είναι ρωσόφωνοι. Λογικό αν διαβάσει κανείς την ιστορία της χώρας, τη σχέση της με τη γειτονική της χώρα και τις ανά τους αιώνες κατακτήσεις της από τους γείτονές της. Η ρώσικη γλώσσα μιλιέται πολύ ακόμη και από νέους Λετονούς αφού οι γονείς τους είναι ρωσικής καταγωγής άρα είναι η μητρική τους γλώσσα. Όλοι οι Λετονοί που σήμερα είναι άνω των σαράντα ετών μιλάνε ρώσικα, όπως μας ενημέρωσε φίλος Λετονός.

Η παλιά πόλη της Ρίγα έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι ένα αριστούργημα. Η μαύρη γάτα και ο κόκκορας όσο κι αν ακούγεται παράξενο είναι τα σύμβολα της πόλης γιατί θεωρούν ότι φέρνουν τύχη (μαύρη γάτα) και την προστατεύουν από το κακό (κόκκορας – επειδή είναι αυτός που ξυπνάει πρώτος το πρωϊ και παρακολουθεί).

DSC_0538

Η μαύρη γάτα είναι το σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου κτιρίου στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένη στην παλιά πόλη. Πολλές και πανέμορφες εκκλησίες κοσμούν την πόλη. Παλιά σπίτια, ακόμη και του 15ου αιώνα, πλακόστρωτα μεσαιωνικά σοκάκια που μπερδεύονται ανάμεσα σε κτίρια με μπαρόκ και γκόθικ αρχιτεκτονική, ενώ έχουν κάτι από ρωσική αναγέννηση.

Η αγάπη των κατοίκων για την πόλη τους φαίνεται σε κάθε βήμα. Όλα προσεγμένα, βαλμένα σε τάξη, τόσο όμορφα διακοσμημένα τα πάντα, από μαγαζιά μέχρι εστιατόρια, παρτέρια, κτίρια, παγκάκια, όλα σε μία αρμονία. Νομίζεις ότι βρίσκεται σε ένα παραμύθι. Σε τέτοιο σημείο που ακόμη και τα δημόσια έργα που κάνουν, έχουν και αυτά τη γοητεία τους! (υπερβάλλω, βέβαια αλλά κάνει εντύπωση το ότι δεν ενοχλούν καθόλου τη διέλευση του κόσμου, ούτε ακόμη και των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα).

Η Ρίγα διασχίζεται από τον ποταμό Daugava, και διάφορα κανάλια. Ο ποταμός βγαίνει στην Βαλτική θάλασσα. Στη μέση του ποταμού βρίσκεται το νησί Kipsala το οποίο είναι μία από τις πιο ακριβές συνοικίες της Ρίγα, και όπου βρίσκονται πολλές πρεσβείες. Ήσυχο, καταπράσινο μέρος.

Όλη η πόλη είναι καταπράσινη. Παντού πάρκα, λουλούδια, συντριβάνια και δέντρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρίγα βρίσκεται ανάμεσα στις πιό πράσινες πόλεις του κόσμου.

Στη Ρίγα υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορεί να θαυμάσει κάποιος. Τις όμορφες ρώσικες εκκλησίες, τα πάρκα της, τον καθεδρικό της ναό, την πλατεία του Δημαρχείου, τα αγάλματα που κοσμούν την πόλη, το Άγαλμα της Ελευθερίας, κεντρικό σημείο αναφοράς της πόλης, τα καφέ και εστιατόριά της, τους υπαίθριους μουσικούς που τους συναντάς παντού! Το ποταμό της στον οποίο πηγαινοέρχονται πλοιάρια με τουρίστες που θαυμάζουν την πόλη.

Ιδιαίτερη έκπληξη είναι οι art-nouveau γειτονιές της, οι πύργοι και γενικά η κοσμοπολίτικη αύρα της Ρίγα. Εδώ να σημειώσουμε ότι η Λετονική πρωτεύουσα θεωρείται η πρωτεύουσα των hipsters παγκοσμίως.

Δύο από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της Λετονικής πρωτεύουσας είναι η Ακαδημία Επιστημών, ένα γιγαντιαίο κτίριο σοβιετικής αρχιτεκτονικής όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει το σφυροδρέπανο και η Κεντρική Αγορά, η οποία στεγάζεται σε τέσσερα τεράστια χάνγκαρ – παλιά τολ/πάρκινγ για τα γερμανικά ζέπελιν.

Δεν έχω ξαναδεί τέτοια αγορά. Τόσο καθαρή, τόσο ωραία διακοσμημένη. Σαν να βρίσκεσαι στο σαλόνι του σπιτιού σου! Νομίζω ότι μπορεί κανείς να περάσει άνετα μία ολόκληρη ημέρα εκεί μέσα παρατηρώντας όλα τα κιόσκια, όλα τα περίπτερα, όλους τους πάγκους.

2 Comments

  1. F. says:

    Σχεδόν διακτινίστηκα! 😉

    Liked by 1 person

    1. Χαίρομαι! Αυτό σημαίνει ότι σου άρεσε 😊

      Liked by 1 person

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s