Mons, Βέλγιο – Μια ματιά στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2015

Αυτό το σαββατοκύριακο είχε στο πρόγραμμα εκδρομή στην μικρή μεσαιωνική πόλη Μονς ή Μπέρχεν (Mons γαλλικά, Bergen ολλανδικά), που φέτος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (η πιό μικρή πόλη στην ιστορία του θεσμού). Εχει μόλις και μετά βίας 92.000 κατοίκους, βρίσκεται στην επαρχία Hainaut, ανήκει στην περιφέρεια Borinage και είναι κοντά στα γαλλικά σύνορα.
 DSC_0060    DSC_0066 DSC_0068    DSC_0084 DSC_0089    DSC_0106 DSC_0107    DSC_0108 
Αν και η Μονς δεν αποτελεί τον πρώτο τουριστικό σταθμό για κάποιον που θα επισκεφθεί το Βέλγιο, ωστόσο έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και αρκετά αξιοθέατα να επισκεφθεί κάποιος. Η παλιά της πόλη είναι γραφική με την μεγάλη πλατεία της που ονομάζεται Grand’ Place και τα μεσαιωνικά της κτήρια όπως το Δημαρχείο από τον 15ο αι. και το Beffroi το μοναδικό κτήριο σε μπαροκ στυλ που υπάρχει στο Βέλγιο από τον 17ο αι. Εντυπωσιακός είναι και ο ναός της Αγ. Βαλτρούδης (Ste. Waudru).
(Στη Μονς επίσης βρίσκεται και το Ανώτατο Αρχηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (SHAPE) το οποίο μεταφέρθηκε εκεί από το Φοντενεμπλώ της Γαλλίας όπου βρισκόταν όταν ή Γαλλία είχε αποχωρήσει απο το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας το 1966 – στην οποία επανήλθε εκ νέου το 2009, μετά από 43 χρόνια, επί Ν. Σαρκοζί. Ο λόγος της μεταφοράς του ΑΑΣΔ σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή του Βελγίου ήταν καθαρά πολιτικός δεδομένου ότι η οικονομία της περιοχής βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και χρειαζόταν άμεση σωτηρία. Σήμερα η πόλη έχει ένα απο τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της χώρας και αποτελεί εμπορικό κέντρο).
DSC_0111    DSC_0117 DSC_0130 DSC_0139 
 DSC_0155    DSC_0156
DSC_0161    DSC_0164
Η Μονς έχει βάλει τα δυνατά της να μας καταπλήξει φέτος και να τιμήσει δεόντως τον τίτλο της, διοργανώνοντας εκατοντάδες εκδηλώσεις που καλύπτουν τους τομείς του θεάτρου, της μουσικής, της λογοτεχνίας και της μόδας, εντάσσοντας τις νέες τεχνολογίες σε μία σειρά από θεάματα, εκθέσεις, κονσέρτα και γιορτές στην ύπαιθρο.
Μάλιστα τιμώντας την ιδρύτριά του θεσμού, ονόμασε μία απο τις λεωφόρους της «Μελίνα Μρκούρη» (Η Μερκούρη ήταν η «νονά» του θεσμού αυτού το 1983 όταν ήταν ΥπΠο – ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών εγκαινιάστηκε επίσημα το 1985 με τη Αθήνα, όπως ήταν φυσικό, να είναι η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης), ενώ κάποιες από τις δράσεις που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο των εορτασμών σχετίζονται με τον ελληνικό πολιτισμό, τα έθιμά μας και τους κοινωνικο-πολιτιστικούς μας στόχους.
DSC_0176    DSC_0200
Η Μονς επίσης θα αφιερώσει μέρος των εκδηλώσεών της στον Van Gogh, αποτείοντας έτσι φόρο τιμής στον ζωγράφο, ο οποίος έζησε ένα χρόνο στα περίχωρα της πόλης, και εμπνεύστηκε για τα έργα του από τις ομορφίες της επαρχίας Borinage. Εκτος των άλλων, τον Ιούλιο, 8.000 ηλιοτρόπια θα απλωθούν σε μια έκταση 2.000 κ.μ., τιμώντας με την παρουσία τους το κιτρινωπό φυτό που έχει ταυτιστεί όσο τίποτα άλλο με τη ζωγραφική του.
“Σημαντικό ρόλο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις θα παίξει και η Καινοτόμoς Ψηφιακή Κοινότητα που δημιουργήθηκε από την Google για την εγκατάσταση του κέντρου δεδομένων της προς την Ευρώπη, κτίζοντας ένα ευρωπαϊκό «Silicon Valley» στην Μονς και ενισχύοντας έτσι την απασχόληση των νέων αλλά και την συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στις ψηφιακές θυγατρικές εταιρείες της. Με το σύνθημα «Μονς 2015, όταν η τεχνολογία συναντά τον πολιτισμό» ο digital πολιτισμός θα ενώσει τέχνη, αρχιτεκτονική, μουσική και φιλοσοφία.”
DSC_0203    DSC_0204 DSC_0209    DSC_0213 DSC_0215    DSC_0217 DSC_0219    DSC_0222
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι «το τελευταίο σαββατοκύριακο κάθε Ιουνίου στη Μονς, αφιερώνεται στην εκκλησιαστική εορτή του Αγίου Ιωάννη – την δεύτερη μεγάλη λαϊκή θρησκευτική γιορτή της πόλης – όπου γιορτάζεται το έθιμο με τις φωτιές που ανάβονται στις γειτονιές. Φέτος η πόλη θα γιορτάσει με μια θεαματική παρουσίαση του εθίμου όπου η τέχνη και οι νέες τεχνολογίες θα πρωταγωνιστήσουν.»
Πολύ κρύο σήμερα παρά τον ήλιο τον λαμπερό, και αφού γυρίσαμε την πόλη και τα αξιοθέατά της (ειναι τόσο μικρή που τελειώνεις της περιήγηση χωρίς να το καταλάβεις), καθήσαμε στο συμπαθητικό καφέ St. Germain για ενα ζεστό καφέ και μια υπέροχη tartelle au citron μαζί με ένα κομμάτι tartes aux groseilles, την σπεσιαλιτέ της πόλης όπως μας ενημέρωσε η κυρία που μας σέρβιρε.
(Bγαίνοντας, έπεσε το μάτι μου στο διπλανό καφέ που είχε την ονομασία St. Georges. Μάλλον οι Άγιοι σε αυτή την πόλη προτιμούν τον καφέ, διαφορετικά δεν εξηγείται
Πάντως ο Αγ. Γεώργιος είναι ο πολιούχος της πόλης και το καλοκαίρι διοργανώνονται εκδηλώσεις όπου αναπαρισταται ο Αγ. Γεώργιος να σκοτώνει τον Δράκο. Την ημέρα της εκδρομής μας, σε ένα από τα πολιτιστικά κέντρα που επισκεφθήκαμε υπήρχε έκθεση ζωγραφικής παιδιών και ενηλίκων με θέμα τον Δράκο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μπορώ να πω και η φαντασία των παιδιών πραγματικά μας εντυπωσίασε. Ψηφίσαμε κιόλας γιατί οι ζωγραφιές έπαιρναν μέρος σε ένα είδος διαγωνισμου για το καλύτερο έργο τόσο στο γκρουπ των παιδιών όσο και στο γκρουπ των ενηλίκων).
DSC_0224    DSC_0226
DSC_0231    DSC_0233 DSC_0234    DSC_0235 DSC_0236    DSC_0237
Σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά στο Βικιπαίδεια για τη Μονς και την ιστορία της μιας και φέτος ειναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Θα διαβάσετε ενδιαφέροντα πράγματα, κάποια ίσως να μην τα γνωρίζατε κιολας και επίσης θα γνωρίσετε μια άλλη πλευρά της πόλης που συνήθως αναφέρεται ως παλιό κέντρο ανθρακορυχείων.
DSC_0238    DSC_0241 DSC_0244    DSC_0246 DSC_0247    DSC_0250    IMG_1180   DSC_0254

 

1 Comment

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s