Σύρος, η πανέμορφη Αρχόντισσα των Κυκλάδων

Κανένας από τους θερινούς μήνες δεν είναι τόσο συνυφασμένος με τις καλοκαιρινές διακοπές όσο ο Αύγουστος.  Και μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών να αφιερώνεται στον επίγειο παραθαλάσσιο παράδεισο που λέγεται Σητεία, όμως ένα σύντομο πέρασμα από το ένα εκ των δύο ωραιοτέρων νησιών των Κυκλάδων, την πανέμορφη και αρχοντική Σύρο, είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή.

Αν μάλιστα ακολουθήσεις πιστά τους στίχους τους στίχους του τραγουδιού, «θα σε πάρω να γυρίσω, Φοίνικα, Παρακοπή, Γαλησσά και Ντελαγκράτσια», τότε σίγουρα θα γίνει αυτό που τραγουδούσε ο Μάρκος βαμβακάρης «και θα σού ΄ρθει συγκοπή».

Βέβαια, τα στολίδια του νησιού παραμένουν πάντα η πρωτεύουσά του η Ερμούπολη με τα αρχοντικά της και η Άνω Σύρος, στην σκιά του μοναστηριού των Ιησουητών, με τα αμέτρητα σκαλοπάτια της, τα όμορφα σπίτια της, τις εκκλησίες της που ξεφυτρώνουν σ εκάθε γωνιά και τη μοναδική θέα στο Αιγαίο που σου επιτρέπει να βλέπεις μέχρι τα απέναντι νησιά!

Η Ερμούπολη, η πρωτεύουσα όχι μόνο της Σύρου αλλά και όλων των Κυκλάδων, είναι μαγευτική, γοητευτική, γεμάτη αίγλη, διατηρώντας το μεγαλείο των παλιών καιρών. Επί χρόνια ήταν το κεντρικότερο λιμάνι της Ελλάδος. Οι αντιθέσεις της σε γοητεύουν, η μεγαλοαστική της αύρα αποπνέει αρχοντιά. Στο κέντρο της πόλης, σε γοητεύει η πλατεία Μιαούλη όπου δεσπόζει το υπέροχο κτίριο του Δημαρχείου, έργο του Ε. Τσίλερ.

IMG_20180813_120138_169.jpg

Στα αριστοκρατικά Βαπόρια, σε θαμπώνουν τα αρχοντικά και τα μέγαρα.

Ανεβαίνοντας στην Άνω Σύρο θα ακούσεις να αντιλαλούν στα αυτιά σου, σε κάθε σκαλοπάτι, οι νότες από το μπουζούκι του Μάρκου Βαμβακάρη.

Η Σύρος είναι ένα νησί πεντακάθαρο, γεμάτη χρώμα, σαν μια ζωγραφική παλέτα, καμία σχέση με τη μονοτονία του άσπρου-μπλε των υπόλοιπων Κυκλάδων, τόσο γλυκιά και αρχοντική που αποκλείεται να μην την αγαπήσεις. Είναι το νησί όπου το παραδοσιακό με το κλασσικό ενώνονται σε ένα χαρμάνι τόσο γλυκό και μυρωδάτο όσο και τα διάσημα λουκούμια της!

Το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στο Κίνι, κλείνει μια καλοκαιρινή μέρα με τον καλύτερο τρόπο! Εξάλλου, δεν λέγεται τυχαία η Σύρος, Αρχόντισσα των Κυκλάδων!

6 Comments

  1. a very nice location!
    bye 🙂

    Liked by 1 person

  2. διονύσης μάνεσης says:

    Τελικά, μάλλον δε θα χρειαστώ τον τουριστικό οδηγό που σχεδίαζα να αγοράσω. Ευχαριστούμε για την τόση Σύρο που φέρατε στο πιάτο μας! (Ένας φίλος μού έχει υποσχεθεί καφέ στο Μέγαρον, στον κεντρικό δρόμο. Μόνο αυτό θα προσθέσω..)

    Χαιρετισμούς.

    Liked by 1 person

    1. Χαιρομαι που σας αρεσε Διονυση! Καλα να περασετε στην ομορφη Συρο! Πολυ καλη η επιλογη για καφε του φιλου σας!

      Like

  3. CarMac says:

    Precioso lugar

    Liked by 1 person

    1. Es verdad ! Si un dia visitan con su familia Grecia tienen que ponerlo en su plan absolutamente!

      Like

Leave a Comment