“Κουβανέζικες” ιστορίες … Σχεδόν 9000 χλμ μακριά η Ολγα και ο Νίκος, μπαίνοντας μέσα στην εκκλησία διαπιστωσαν ότι δεξιά της εισόδου βρισκόταν η εικόνα του Αγ. Νικολάου και αριστερά απέναντί του η εικόνα της Αγ. Ολγας!
Μια απλή, μικρή, λιτή και απέριττη Ελληνορθόδοξη εκκλησίτσα στην Αβάνα της Κούβας. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Μύρων (San Nicolás de Mira) στην Αβάνα της Κούβας είναι μικρή, σεμνή, χωρίς τίποτε το πομπώδες και εντυπωσιακό. Ούτε είναι υπέρλαμπρη όπως η Μητρόπολη των Αθηνών ούτε φαντασμαγορική όπως η τεράστια Παναγία της Τήνου Kαμία σχέση. Ούτε ανατριχίλες, ούτε δέος ούτε τίποτε. Εξάλλου θα ήταν εντελώς ακραίο κάτι τέτοιο για μια εκκλησία στην Κούβα. Ο ναός είναι ακριβώς όπως ταιριάζει σε μια ηλιόλουστη, ανέμελη, απλή και λιτή χώρα .. σεμνός και ταπεινός, ο οποίος ανήμερα την πρωτοχρονιά είχε και λειτουργία την οποία και τιμήσαμε δεόντως.
Λοιπόν, η εκκλησία βρίσκεται στην παλιά Αβάνα (Habana Vieja), σε ένα απο τα πιό τουριστικά σημεία, κρυμμένη στη σκιά ενός υπέροχου εντυπωσιακού καθολικού ναού-μοναστηριού, το γνωστό Μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (Convento de San Francisco de Asís) μέσα σε ένα καταπράσινο ωραιότατο παρκάκι όπου υπάρχουν οι τάφοι γνωστών λογοτεχνών καθώς και το άγαλμα της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας (η φωτογραφία με τον σκυλούκο να κάθεται στα πόδια της είναι απίστευτη – κάπου εκεί μπήκα και εγώ στο φόντο για να «αγιάσω» ).
Η κατασκευή της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας (μαζί με την κατασκευή της ρώσικης ορθόδοξης εκκλησίας) εγκρίθηκαν το 2001. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτίστηκε το 2003 με προσωπική παρέμβαση του Φιντέλ Κάστρο Ρούς και με χρήματα της Κουβανέζικης κυβέρνησης (αντίθετα η ρωσική εκκλησία κατασκευάστηκε με χρήματα των ρώσων που διαμένουν στη χώρα).
Ακόμα και σήμερα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία παρέχονται κάθε βδομάδα με προσωπική εντολή του Φιντέλ Κάστρο, ανθοδέσμες για τον στολισμό της. Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 25 Ιανουαρίου 2004 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στην τελετή παρέστη και ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο μαζί με τον τότε Πρέσβη της Ελλάδας στην Αβάνα τον κ. Κωστούλα (στις ενέργειες του οποίου οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η έγκριση για την κατασκευή του ναού όπως παραδέχονται όλοι).
Στην είσοδο του ναού υπάρχει η εικόνα του Αγίου Νικολάου, όπως θα δειτε στις φωτογραφίες και στον πλαϊνό τοίχο η σεμνού μεγέθους φωτογραφία του Φιντέλ Κάστρο με τον Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο όπου αναγράφεται το μήνυμα του Φιντέλ Κάστρο Ρούς: «ο καθεδρικός ναός είναι δώρο του λαού της Κούβας προς την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία και τον Οικ.Πατριάρχη Βαρθολομαίο».
Υπεύθυνος της εκκλησίας είναι ο πατήρ Τιμόθεος, κολομβιανής καταγωγής, αλλά μέ άψογη γνώση ελληνικών όπως διαπίστωσα αυτοπροσώπως (ο ίδιος είχε μια δύσκολη ζωή στην Κολομβία όπου μεγάλωσε σε πολύ άσχημες συνθήκες … τέλος πάντων … ας μην τα σκαλίζουμε …)
Οπως μας είπε, υπήρχε μια ορθόδοξη ελληνική κοινότητα στην Κούβα, από το 1925, η οποία αποτελείτο από Έλληνες μετανάστες κυρίως ναύτες οι οποίοι κατά καιρούς έφταναν στη χώρα. Με το θρίαμβο της κουβανικής επανάστασης πολλοί μετανάστευσαν σε άλλες χώρες. Στην Κούβα έμειναν ελάχιστοι. Στη δεκαετία του ’60 οι χριστιανοί ορθόδοξοι ίδρυσαν την ελληνοορθόδοξη κοινότητα η οποία όμως διαλύθηκε το 1978 (σήμερα στην Κούβα κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσοι Έλληνες υπάρχουν… ούτε η πρεσβεία ούτε η εκκλησία ούτε κανείς … Υπολογίζεται από κάποια στοιχεία που έχουν ότι βρίσκονται στη χώρα περίπου 13-15 ελληνικές οικογένειες δηλαδή ένας συνολικός αριθμός περίπου 50 ατόμων… Προσωπικά γνώρισα 3 Κουβανούς ελληνικής καταγωγής και χάρηκα πάρα πολύ (μία Ελληνίδα η οποία μετανάστευσε στην Κούβα μετά τον γάμο της με Ελληνα στην Ελλάδα προς αναζήτηση καλύτερης τύχης δεδομένου ότι τότε στη δεκαετία του 1950 η Κούβα ήταν «σχεδόν προέκταση» των ΗΠΑ, την κόρη της η οποία γεννήθηκε στην Αβάνα και είναι παντρεμένη με Κουβανό και έναν Ελληνικής καταγωγής Κουβανό που ζεί στην πόλη Cienfuegos και ο οποίος μας πλησίασε γεμάτος χαρά όταν έμαθε ότι είμαστε από την Ελλάδα! Oπως μας είπε ο ίδιος γεννήθηκε στην Κούβα από Ελληνα πατέρα μετανάστη και Κουβανή μητέρα – δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα αλλά ελπίζει ότι κάποια μέρα θα τα καταφέρει…)
Το ότι οι Κουβανοί είναι ένας υπέροχος λαός και λατρεύουν τον ελληνικό πολιτισμό το γνώριζα ήδη και χάρηκα που μου το επιβεβαίωσαν όλοι ακόμη και ο κληρικός.
Μάλιστα πολλοί βαφτίζονται στην ελληνοορθόδοξη εκκλησία γιατί θέλουν να αποκτήσουν ελληνικό όνομα!
Μην ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος και αδιαμφισβήτητος εθνικός ήρωας της Κούβας, ο Χοσέ Μαρτί, ήταν μεγάλος φιλέλληνας. Ο Χοσέ Μαρτί, εκτός από πολιτικός, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κλπ, ήταν και ποιητής και λάτρευε τον Όμηρο. Έγραψε και σχετικά βιβλία που υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της χώρας τα οποία διδάσκονται όλοι οι μαθητές από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο, επηρρεάζοντας με τις ιδέες του όλους τους Κουβανούς.