Δικελί, μια παραθαλάσσια κωμόπολη στην περιοχή της Σμύρνης, στην Τουρκία

Σήμερα θα μεταφερθούμε στο Δικελί στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, στην Τουρκία, μία παράκτια κωμόπολη σχεδον 15.000 χιλιάδων κατοίκων που βρέχεται από το Αιγαίο το γαλανό.

images   39858976

Και ό,τι βρέχεται από την γαλάζια θάλασσα δεν μπορεί να μην αποκτά χάρη και ομορφιά. Το Δικελί ειναι αγαπημένος τόπος καλοκαιρινών διακοπών των Σμυρναίων και όχι μόνο. Εχει μεγάλη αμμώδη παραλία, ωραία θάλασσα για μπάνιο και, όσο απίστευο και αν ακούγεται, ιαματικές πηγές. Μάλιστα! Βέβαια το κακό με τους γείτονες είναι ότι οι παραλίες τους δεν σε τρελλαίνουν κιόλας έτσι όπως τις έχουν οργανωμένες αλλά τέλος πάντων. Περί ορέξεως…
Επίσης το Δικελί έχει και πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή. Βέβαια όλα αυτά το καλοκαίρι γιατί απο το Σεμπτέμβριο και μετά ξαναπέφτει σε χειμερία επαρχιακή νάρκη από την οποία δεν βγαίνει ούτε με έκρηξη!

Να επανέλθουμε όμως στις παραλίες και στις ιαματικές πηγές και να πούμε ότι η λασποθεραπεία στο Δικελί παίρνει και δίνει. Τρέχουν όλοι και πασαλείβονται με λάσπες κάθονται στην παραλία, αγαλματάκια, ακούνητα, αμίλητα αγέλαστα και κάνουν όχι μόνο επιδερμίδα αλλά και ίαση του σώματος και των διαφόρων παθήσεων. Είναι πασίγνωστες οι ιαματικές πηγές του και η λάσπη λένε παράγεται εκεί σχεδόν 3000 χρόνια – τό΄χει η περιοχή μάλλον, γιατί μην ξεχνάμε τί γίνεται απέναντι στην πατρίδα και στην Ικαρία, Σάμο κλπ. Πάντως, αν οι πηγές του είναι τόσο ιαματικές οι γιατροί στο Δικελί μάλλον θα είναι άνεργοι!
Επίσης, οι παραλίες του έχουν και μπλε σημαιάκια (εντάξει τώρα υπερβολή αλλά τέλος πάντων) και beach clubs για την οργισμένη νεολαία. Μέσα δε σε όλα τα αξιοθέατα που έχει η μικρή αυτή κωμόπολη, υπάρχει και το μνημείο μνήμης του Ουλοφ Πάλμε στο κεντρικό πάρκο!

dikilisahil_62_9568921    images (2)

Το Δικελί όπως και όλη η γύρω περιοχή του είναι copy paste Ελλάδα. Απέναντι η Μυτιλήνη και όπου και να κοιτάξεις στο Δικελί νομίζεις ότι είναι μέρος της σχεδόν. Ψαρόβαρκες και δίχτυα στο λιμανάκι του Δικελιού, γραφικά καφενεδάκια αλά τούρκα με τους χουζουρλήδες Δικελιώτες να πίνουν το τσαγάκι τους, να τρώνε την μπουγατσούλα τους και να κουτσομπολεύουν τους πάντες και τα πάντα, όπως κάθε σοβαρός επαρχιώτης που σέβεται τον εαυτό του.
Παλιά ελληνικά σπίτια που έχουν απομείνει στην περιοχή δείχνουν επίσης τη φιλία και τη σύνδεση των λαών που μοιράζονται τις ίδιες εικόνες και τους συντροφεύει το φως, το γαλάζιο και η ομορφιά του Αιγαίου. Tελικά, οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, μοιάζουν σε πολλά.
Και να μην παραλείψουμε να πούμε ότι το μικρό γραφικό Δικελί φημίζεται για το όμορφο ηλιοβασίλεμά του εκει στα νερά του Αιγαίου…

15

1 Comment

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s