Σεργιανίζοντας στο Εδιμβούργο, “ταξιδεύοντας” στον Μεσαίωνα

H ωραιότερη πόλη της Γηραιάς Αλβιώνος (μαζί με το Λονδίνο), η πρωτεύουσας της Σκωτίας, το Εδιμβούργο του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, όπως και να το δει κανείς, με όποιο καιρό, μέρα ή νύχτα είναι απλά πανέμορφο. Σε τραβάει σαν μαγνήτης, σε μαγεύει σαν τους θρύλους του.

Όταν βρεθείς πάνω στον λόφο Carlton Hill όλη η πόλη είναι στα πόδια σου, επιτρέποντας στο βλέμμα σου να ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της, από το περίφημο κάστρο της μέχρι την θάλασσα, στο λιμάνι του Leith.

Η εξερεύνηση της Σκωτσέζικης πρωτεύουσας δεν τελειώνει ποτέ. Μπορείς να γράφεις, να γράφεις και να ξαναγράφεις για το παραμικρό που ανακαλύπτεις καθημερινά.

45206442_1726865704090381_8559980708393648128_n

Και η μουσική της σκωτσέζικης γκάϊντας σε συντροφεύει σε κάθε βήμα.

Η ευγένεια των ανθρώπων απίστευτη, η εξυπηρέτηση άμεση, ακόμη κι αν δεν την ζητήσεις ο ίδιος αναλαμβάνουν εκείνοι την πρωτοβουλία βλέποντάς σε να ψάχνεις στον χάρτη σου και στον οδηγό σου.

Το Εδιμβούργο, συχνά αποκαλείται “Αθήνα του Βορρά” για πολλούς λόγους. Μια πρώτη σύγκριση μεταξύ των δυο πόλεων φανέρωνε ότι είχαν την ίδια τοπογραφία, καθώς η Παλιά Πόλη του Εδιμβούργου αντιστοιχούσε με την Ακρόπολη των Αθηνών. Κι οι δυο πόλεις βρίσκονταν σε πεδιάδα, που κατέληγε σε λιμάνι: ο Πειραιάς στην Αθήνα και το Λέϊθ (Leith) στο Εδιμβούργο. Επίσης, επειδή η πόλη ήταν κέντρο του Διαφωτισμού, με προσωπικότητες όπως ο φιλόσοφος Ντέϊβιντ Χιούμ και ο οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ, εθεωρείτο ότι θα επηρέαζε πολιτισμικά το Λονδίνο, με τον ίδιο τρόπο που είχε επηρρεάσει η Αθήνα τη Ρώμη.

Η παλιά πόλη έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική. Η νέα πόλη δημιουργήθηκε το 18ο αιώνα, ως λύση για τον υπερπληθυσμό της παλιάς, και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα Γεωργιανής αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο.

Αν κάποιος πρέπει να αναφέρει μόνο δύο από τα δεκάδες σημεία αναφοράς της πόλης αυτά θα είναι σίγουρα το Royal Mile, τον δρόμο που ξεκινάει από το Κάστρο του Εδιμβούργου και φτάνει μέχρι το  Holyrood Palace, που αποτελεί επίσημη κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας και το περίφημο Κάστρο του Εδιμβούργου, το σημαντικότερο κάστρο της Γηραιάς Αλβιώνος,

Κατά μήκος του Royal Mile ανεβαίνοντας προς το Κάστρο βρίσκονται πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης, όπως ο Καθεδρικός ναός του St. Gilles, η Camera Obscura, το Whiskey Experience, το Museum of Chilhood.

Η  ομορφιά των μεσαιωνικών κτηρίων είναι απίστευτη. Πολλές φορές ανέλπιστα ακόμα και κάποιες φιγούρες σου δίνουν την εντύπωση ότι έχουν “προσγειωθεί” στην πόλη από μια άλλη εποχή. Βγαλμένες από ιστορίες με μάγισσες και σκωτσέζικους μύθους.

received_920982788084813

 

2 Comments

  1. CarMac says:

    It’s a wonderful place.

    Liked by 1 person

    1. Indeed! A magic place!

      Liked by 2 people

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s