Το φως του Αττικού ουρανού

– “Σας αρέσει να βγάζετε φωτογραφίες, έτσι δεν είναι;” με ρωτάει ο κύριος στο διπλανό κάθισμα του αεροπλάνου βλέποντάς με κολλημένη στο παράθυρο με το κινητό κατά την απογείωση από το αεροδρόμιο της Αθήνας

– “Γενικά, ναι, πολύ. Ειδικά, μου είναι αδύνατον ν’αντισταθώ σ’αυτό το ελληνικό γαλάζιο χρώμα του ουρανού και της θάλασσας και σ’αυτό το φως του ήλιου που κάνει τα πάντα να λάμπουν!” του απαντώ.

– “Έχετε απόλυτο δίκιο. Εδώ και έξι χρόνια ζω σε χώρα της Μεσογείου, με ζέστη, ήλιο, θάλασσα. Σας διαβεβαιώ, όμως, ότι δεν συγκρίνονται σε τίποτε” , συμπληρώνει.

-“Ξέρετε”, συνεχίζω, “μένω σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης δυόμισι δεκαετίες τώρα, είμαι πολίτης του κόσμου και από χόμπι και λόγω δουλειάς. Έχω επισκεφτεί πάμπολλες χώρες. Πάντα όμως η απάντηση στην ερώτηση “λοιπόν, πώς ήταν;” παραμένει μία: υπέροχες χώρες, κουκλίστικες πόλεις, σπουδαίοι πολιτισμοί, ταξίδια όνειρο ζωής, αλλά πουθενά δεν υπάρχει αυτό (δείχνοντάς του τον Αττικό ουρανό και τη θάλασσα)”.

– “Και μήπως όλη η Ελλάδα δεν φημίζεται για τον ήλιο της και τις θάλασσες της;” μου λέει.

– “Ναι, δεν θα διαφωνήσω, όμως αυτό το φως του Αττικού ηλιόλουστου ουρανού είναι σαν να τα ξασπρίζει όλα, σαν να σε ξεπλένει μέχρι το κόκκαλο. Να σε κάνει τον ίδιον αυτόφωτο και να σε γεμίζει ζωή!”, του απαντώ. “Ξέρετε”, συνεχίζω, “μια φορά είχα την ίδια συζήτηση μ’έναν φίλο, ο οποίος λίγο καιρό πριν είχε χάσει τη μητέρα του. Πάνω στην κουβέντα, λοιπόν, γυρνάει και μου λέει, “ο μεγάλος πόνος για τον θάνατο της μητέρας μου, μετριάζεται κάπως κάθε φορά που απογειώνομαι σ’αυτόν τον ουρανό, γιατί ξέρω ότι, εκεί που βρίσκεται πια εκείνη, μπορεί να απολαμβάνει στο μέγιστο βαθμό όλο το φως, τον ήλιο, το γαλάζιο και αγναντεύει ως πέρα τη θάλασσα χωρίς κανένα περιορισμό”.

– “Δεν είχε καθόλου άδικο ο φίλος σας, σίγουρα έτσι είναι”, μου λέει χαμογελώντας και επιστρέφει στην γατούλα που είχε μαζί του, μέσα στην ειδική τσάντα, στα πόδια του, για να την χαϊδέψει να μην φοβάται.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s