Ένα κρητικό Πάσχα στο χωριό

DSC_1070Το Πάσχα είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: πέρασμα. Πέρασμα στη γενική χαρά, στην αναγέννηση, στα χρώματα και στα αρώματα της φύσης.

Η λέξη φέρνει αυτόματα στο νου έναν ηλιόλουστο, ζεστό καιρό, εξοχή, λουλούδια και θάλασσα, ατελείωτη θάλασσα!

Το Πάσχα σημαίνει γιορτή στο χωριό. Σημαίνει αγκαλιές και φιλιά. Σημαίνει γέλια και χαρές. Σημαίνει τραγούδια και χορούς. Σημαίνει να γεμίζεις τις μπαταρίες σου ακόμη και αν έχεις στη διάθεσή σου μόνο 36 ώρες. Πάσχα σημαίνει Κρήτη, Σητεία.

  • “Σε περιμένουμε με χαρά, με το καλό να μας έρθεις”, σου λένε και ξέρεις ότι το εννοούν.
  • “Έρχομαι, έκλεισα ήδη εισιτήριο”, απαντάς χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Τί κι αν χρειαζεται να ξυπνήσεις από τα άγρια χαράματα για να πετάξεις. Αφού πετάς εκεί που αγαπάς, χαλάλι.

Προσγειώνεσαι στο μεγάλο λιμάνι και ακόμα δεν έχουν ανοίξει καλά -καλά ούτε τα καφενεία. Δεν έχουν επιστρέψει ούτε οι βαρκούλες από την πρωϊνή τους ψαροσοδειά. Όμως, έχει βγει ένας λαμπρός ήλιος. Έχει ανέβει ψηλά και σου χαμογελάει κλείνοντάς σου το μάτι σαν να σου λέει: “Υπομονή, λίγη ώρα μένει μέχρι να ξεκινήσει το λεωφορείο για το χωριό”.

Και επιτέλους, η ώρα περνάει και φεύγετε. Φτάνετε στον Άγιο. Αυτό περιμένεις, αφού από κει και πέρα αρχίζει η ωραιότερη διαδρομή της Κρήτης. Γεμάτη στροφές και περιπέτεια. Η θάλασσα στ΄αριστερά σου γίνεται ασημένια από το λαμπίρισμα. Ο ήλιος λούζει όλο το πέλαγος.

Την διαδρομή την έχεις κάνει αμέτρητες φορές. Όμως κάθε φορά είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Η φύση μεθυστική. Ξυπνά, χρωματίζεται και ευωδιάζει. Στο ραδιόφωνο ο οδηγός ακούει κρητικά τραγούδια. Τί άλλο;

Φτάνεις στο χωριό. Κατεβαίνεις στη μικρή πλατεία.

  • “Καλωσόρισες, καλώς ήρθες”, ακούς τους δικούς σου που σε περιμένουν ήδη. Αγκαλιές, φιλιά. “Έφτασες πάνω στην ώρα για το φαγητό, και έχουμε το αγαπημένο σου, γεμιστά γιαλαντζί”, σε πληροφορούν χαμογελαστά.

Και παίρνετε το δρόμο για το σπίτι. Κι άλλες αγκαλιές εκεί, κι άλλα φιλιά. Να δωθούν και τα δώρα.

Το τραπέζι έτοιμο στρωμένο. Τα πιάτα γεμίζουν φαγητό και τα ποτήρια κρασί. Από το παράθυρο βλέπεις την καταπράσινη λουλουδιασμένη φύση και τις ανθισμένες γλάστρες στα σκαλοπάτια. Στο βάθος, γαλήνια και λαμπερή, η θάλασσα ενώνεται με τον καταγάλανο ουρανό.

  • “Αχ, ωραία που είναι η ζωή”, αναφωνείς και όλοι γελάνε.

Και το φαγοπότι συνεχίζεται.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s