Μουσείο Τηγανιτής Πατάτας – Bruges, Belgique

 

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, είναι όμως αληθινό. Στην πόλη Bruges/Brugge του Βελγίου υπάρχει το μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Τηγανιτής Πατάτας!

Η τηγανιτή πατάτα (la frite) μαζί με τη διάσημη βέλγικη σοκολάτα και τις περίφημες βέλγικες μπύρες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Βελγίου παγκοσμίως.

Η τηγανιτή πατάτα, όπως υπερηφανεύονται οι Βέλγοι απ’΄άκρη σ’΄ακρη της χώρας, γεννήθηκε εδώ, στο Βέλγιο και μπορούν σήμερα και την χαίρονται μικροί και μεγάλοι παντού.

Δεδομένου λοιπόν αυτού, ήταν απαραίτητο να αποκτήσει αυτό το προϊόν το δικό του αποκλειστικό μουσείο!

Έτσι, το 2008, ιδρύθηκε το Μουσείο της Τηγανιτής Πατάτας (Het Frietmuseum) στην Bruges (Μπρυζ). Είναι ένα διδακτικό μουσείο στο οποίο κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία τόσο της πατάτας όσο και της τηγανιτής πατάτας καθώς και των διαφόρων καρυκευμάτων και άλλων συστατικών που την συνοδεύουν συνήθως. Το μουσείο βρίσκεται στο πανέμορφο κτίριο Saaihalle, ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης. Έτσι μαζί με την ιστορία της … πατάτας μπορεί κάποιος να θαυμάσει και ένα αρχιτεκτονικό μεσαιωνικό στολίδι. Η τέχνη περνάει πάντα από το στομάχι, όπως κι όλα εξάλλου 🙂

Μεταξύ αυτών που μαθαίνει κάποιος, είναι ότι η πατάτα, γεννήθηκε στο Περού πριν από 10.000+ χρόνια ενώ στα υπόγεια κελλάρια του κτιρίου μπορεί να δοκιμάσει τις περίφημες βέλγικες ζεστές τηγανιτές πατάτες.

Δημιουργοί του μουσείου είναι οι αδερφοί Cédric και Eddy Van Belle.

Όσον αφορά το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο, το Saaihalle, χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Ορισμένα από τα αρχικά του υλικά έχουν διατηρηθεί και μπόρεσαν αν χρησιμοποιηθούν εκ νέου. Πρόκειται για το παλαιότερο κτίριο της Bruges και στην πρόσοψη υπάρχει η ημερομηνία κατασκευής του (1399).

800px-Saaihalle_Brugge

2 Comments

  1. Lilian Delouka says:

    πάντως η δική μας τηγανιτή πατάτα δεν παίζεται…..

    Liked by 1 person

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s