Βρυξέλλες – Όμορφες γωνιές της πόλης

Οι Ixelles είναι ίσως ο ωραιότερος δήμος των Βρυξελλών. Δεκάδες τα μνημεία και οι πολιτιστικοί χώροι. Σήμα κατατεθέν του οι δύο μικρές λίμνες του στην πλατεία Flagey – οι ‘Etangs d’Ixelles – το παλιό Ραδιοφωνικό Μέγαρο (ανακαινισμένο πλέον) σε σχήμα υπερωκεάνιου, το οποίο έχει μετατρεπεί σε πολιτιστικό κέντρο και το Αββαείο de la Cambre.

Ένα χειμωνιάτικο Σάββατο που ξεκινάει γεμάτο κρύο και ομίχλη, είναι μια ιδανική μέρα για να περιηγηθεί κανείς στις όμορφες γωνιές της γειτονιάς του.  Δίπλα στο σπίτι, βρίσκεται το πασίγνωστο αββαείο, και είναι ο ιδανικός τόπος ξεκινήματος της μεσημεριανής βόλτας.

Το Abbaye de la Cambre (ή Ten Kameren στα φλαμανδικά), ιδρύθηκε το 1201 από Κιστερκιανούς μοναχούς και πωλήθηκε ως εθνική περιουσία το 1796, μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Κάποτε, το σημεί οπου βρίσκεται, ήταν έξω από την πόλη. Σήμερα, βέβαια, αποτελεί κομμάτι του κέντρου της πόλης, αφού βρίσκεται στο έδαφος των δήμων Ixelles και Βρυξελλών.

Αν και το μοναστήρι με την εκκλησία και την τράπεζα είναι χαρακτηριστικά της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα, το κτίριο του Πρεσβυτέριου χρονολογείται από τον δέκατο όγδοο αιώνα. Εκείνη την εποχή, λόγω της ευημερίας, η μονή, η κατοικία των ιερέων (το σημερινό πρεσβυτέριο) και οι προσκείμενοι χώροι, ξαναχτίστηκαν με εντελώς γαλλικό στυλ: υπέροχοι, μεγαλειώδεις σκάλες, αυλή με πύλη.

Σήμερα, η ενορία της Παναγίας της La Cambre είναι μέρος της ποιμαντικής μονάδας Sainte-Croix των Ixelles. Κατόπιν αιτήματος του Επισκόπου, αποφασίστηκε πάλι η λειτουργία του Αββαείου από τον Οκτώβριο του 2013, 219 χρόνια από την ημέρα που απελάθησαν οι τελευταίοι Κιστερκιανοί μοναχοί.

Βγαίνοντας από την κεντρική του είσοδο, κατηφορίζουμε προς την πλατεία Flagey περπατώντας παράλλληλα στις δύο ομορφες λίμνες της. Το τοπίο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι μαγευτικό. Κάθε μέρα δεκάδες άνθρωποι, κάνουν τη βόλτα τους, το τζόγκινγ τους ή απολαμβάνουν μερικές στιγμές ανάπαυλας σε ένα απο τα παγκάκια που βρίσκονται γύρω γύρω απο τη λίμνη.

Η πλατεία Flagey είναι μία ζωντανή, πολύβουη πλατεία, γεμάτη κόσμο, νέο κατά τη συντιπτική τους πλειοψηφία, γεμάτη απόμαγαζιά, καφέ, εστιατόρια, παμπ. Το χαρακτηριτστικό της, το ανακαινισμένο παλιό Ραδιοφωνικό Μέγαρο και νυν πολιτιστικο κέντρο, με στούντιο ηχογράφησης, με αίθουσες σινεμά, αίθουσες, αίθουσες εκθέσεων, αίθουσες συναυλιών.

dsc_00562

Το Ραδιοφωνικό Μέγαρο είναι ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης και ιδρύθηκε τη δεκαετία του ΄30. Σήμερα βρίσκονται εδώ όλα τα γνωστά ραδιοφωνικά μέσα των Βρυξελλών, γαλλόφωνα και φλαμανδόφωνα. Από το 2005, έχει εγακτασταθεί στο ίδιο Μέγαρο και η Φιλαρμονική των Βρυξελλών λόγω της εξαιρετικής ακουστικής των αιθουσών του.

dsc_00533

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s