Ταξιδιωτικό ημερολόγιο Ιανουαρίου – Ρέθυμνο, Κρήτη 

Πρώτο ταξίδι του χρόνου στη γη της καρδιάς. Κρήτη!

Το αεροπλάνο, εξ Αθηνών, σε προσγειώνει στο Ηράκλειο μέσα σε 35 λεπτά και, εν συνεχεία, το ΚΤΕΛ σε μεταφέρει στο Ρέθυμνο σε μιάμιση περίπου ώρα.

Η μέρα κρύα, αλλά ηλιόλουστη. Ο ουρανός γαλανός, στολισμένος σε κάποια σημεία του με διαφόρων σχημάτων σύννεφα.

img_20170103_194452_354

Η υποδοχή των Ρεθυμνιωτών φίλων, η Κρητική στιγμή στα καλύτερά της. Η φιλοξενία όλου του Κρητικού τόπου θρυλική, παγκοσμίως.

Το τραπέζι στρώθηκε, το κρασί παραγωγής της οικογένειας μπήκε στα ποτήρια, η ρακή ολοκλήρωσε το γεύμα.

Μέρα ακόμη, ο Ψηλορείτης χιονισμένος γίνεται μαγνήτης και προσκαλεί να τον θαυμάσουμε. Μισή ώρα δρόμος με το αυτοκίνητο, ούτε που το σκεφτόμαστε.

Περνάμε από το ιστορικό Αρκάδι, συνεχίζουμε στο δρυμό. Απίστευτη η αίσθηση του χιονιού στην Κρήτη. Μαγεύει και συναρπάζει. Αναζωογωνεί και γεμίζει ενέργεια!

Στην επιστροφή, το σούρουπο έχει ήδη πέσει. Τα χρώματα του ουρανού μαγεύουν. Μέχρι το σπίτι έχει νυχτώσει.

Βραδινό κάλεσμα σε συγγενείς των φίλων. Το κρητικό κρασί παραγωγής της οικογένειας ρέει άφθονο. Εξαιρετική γεύση. Τα συνοδευτικά το ίδιο. Η παρέα γεμάτη ζωντάνια και κέφι. Νέοι άνθρωποι, όλο γέλια και χαμόγελα. Κάποιοι έγιναν πρόσφατα γονείς. Ανταλλάσσουν εμπειρίες. Η ώρα προχωρά. Μεσάνυχτα μέχρι να πέσουμε για ύπνο. Χαλάρωση και ζεστασιά στο σπίτι.

Το επόμενο πρωί, το Ρέθυμνο μας υποδέχεται πάλι ηλιόλουστο. Ο ήλιος σύντροφος της μέρας. Όλη μέρα. Η βόλτα στην παραλία απαραίτητη. Το κρητικό πέλαγος, ανοιχτός ορίζοντας. Το παλιό λιμάνι γεμάτο βαρκάκια. Η θάλασσα, μάγισσα, σε ταξιδεύει.

Σεργιάνι στους δρόμους της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, μια από της ομορφότερες της Κρήτης. Παλιά τζάμια που έχουν μετατραπεί σε Ωδείο,  σε Παλαιοντολογικό Μουσείο, σε αίθουσα εκθέσεων. Χρωματιστά μεζεδοπωλεία σε γραφικό δρομίσκο. Η Παναγία, η όμορφη Μητρόπολη της πόλης, πιο δίπλα. Πανέμορφες γωνιές, μικρές πλατείες, ιδιαίτερα μπαρ, καφέ και wine bar ξεπετάγονται καθοδόν. Κάποια, μόλις τρία σε όλο το Ρέθυμνο, επιμένουν σταθερά και σθεναρά να είναι για μη-καπνιστές. Ενθουσιαζόμαστε και τα επιλέγουμε χωρίς σκέψη.  Rewine cafe-bar, Το Μπιστρό, Αροκάρια. Σημειώστε τα.

Το απόγευμα μας βρίσκει αραχτούς στο σαλόνι του σπιτιού πίνοντας αφέψημα από κρητικά βότανα. Δίκταμος, μαλοτήρα, ματζουράνα, φασκόμηλο, φλισκούνι. Η μυρωδιά όλου του νησιού μέσα σε ένα ποτήρι!

 

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s