Σπανάκι το νόστιμο και το θρεπτικό

Ο Ποπάϋ, ο ήρωας των παιδικών μας χρόνων, το λάτρευε και κατάπινε μονομιάς μια κονσέρβα σπανάκι για να γίνει δυνατός, έτοιμος να αντιμετωπίσει όλους τους κακούς που απειλούσαν εκείνον και την αγαπημένη του Όλιβ. Για τα περισσότερα παιδιά, το σπανάκι, ιδίως συνδυασμένο με ρύζι αποτελεί ένα μισητό φαγητό. Οι μεγάλοι το τιμούν ιδιαιτέρως. Το σπανάκι ή το αγαπάς ή το μισείς. Δεν υπάρχουν ημίμετρα. Όμως ποιά είναι η ιστορία αυτού του πράσινου φύλλου που σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένο συστατικό τη κουζίνας.

Το σπανάκι γεννήθηκε, όπως διαβάζουμε, στο Νεπάλ και προσφέρθηκε από τον Βασιλιά της χώρας στον Αυτοκράτορα της Κίνας, εκεί κοντά στο 700 μ.Χ. ως δώρο. Οι μάγειρές του πήραν αυτά τα παράξενα πράσινα φύλλα, που δεν είχαν καμία ιδιαίτερη οσμή και αποφάσισαν να τα βράσουν. Αυτό ήταν. Έτσι το σπανάκι μέσω της αυτοκρατορικής Κίνας εξαπλώθηκε σε όλες τις κουζίνες τους κόσμου και σήμερα αποτελεί ένα από τα κυριώτερα συστατικά διαφόρων φαγητών.

Είναι θρεπτικότατο και το βρίσκουμε όλο το χρόνο με το φθινόπωρο να αποτελεί την ιδανική του εποχή αφού έχει την καλύτερη σύσταση και γεύση.

Λόγω των συστατικών του αποτελεί μια σούπερ δυναμωτική τροφή για τον οργανισμό μας. Πλούσιο σε βιταμίνες A,B,C, σε μαγνήσιο, σε σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ. Βοηθάει τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και συντελεί στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Καταπολεμά την αρθρίτιδα, δρα προληπτικά σε κάποιες μορφές καρκίνου και θωρακίζει την καρδιά από διάφορες παθήσεις. Είναι αντιοξειδωτικό, κάνει καλό στα οστά, χαρίζει λαμπερό δέρμα και μαλλιά και ατσάλινη υγεία.

Και πού δεν χρησιμοποιείται. Είτε μαγειρεμένο με ρύζι, ως σπανακόρυζο, είτε μαγειρεμένο με σουπιές, είτε ακόμη και σκέτο σε σαλάτες, είτε σε πίτες όπως η πεντανόστιμη σπανακόπιττα. Μπορείτε να το μαγειρέψετε με όποιο τρόπο θέλετε. Για μας όμως το πιο αγαπημένο μας πιάτο με σπανάκι παραμένει πάντα η θρυλική και γευστικότατη σπανακόπιττα, με κρατσανιστό φύλλο κρούστας ή χωριάτικο φύλλο που έχουμε ανοίξει, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια και οπωσδήποτε φέτα. Καλή μας όρεξη!

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s