Ένα τραγούδι, μια ιστορία – “Caminito”, tango argentino

Το τάνγκο “Caminito” είναι γνωστό ως o «Ύμνος της Δημοκρατίας της Μπόκα» (της ιστορικής συνοικίας του Μπουένος Άϊρες, στην Αργεντινή, όπου ξεκίνησαν όλα).

Ο Αργεντίνος μουσικός Juan de Dios Filiberto εμπνεύστηκε και έγραψε τη μουσική αυτού του τάνγκο σε αυτό το μονοπάτι και έτσι ονομάστηκε  “Caminito”, όμως οι στίχοι του τραγουδιού έχουν γραφεί από τον επίσης Αργεντίνο Gabino Coria Peñaloza και αναφέρονται σε ένα μονοπάτι της τοποθεσίας Olta,της επαρχίας La Rioja, όπου ο Peñaloza είχε μία αγαπημένη όταν ήταν νέος.

Σε μια προγραμματισμένη συνάντηση τους σε ένα ζαχαροπλαστείο της οδού Florida στο Νούμερο 300, ο Filiberto είπε στον Coria Peñaloza ότι έχει γράψει τη μουσική ενός τάνγκο το οποίο εμπνεύστηκε από τις βόλτες του σε ένα μονοπάτι της Μπόκα και ζήτησε στο φίλο του  να γράψει τους στίχους. Ο Gabino του απάντησε ότι είχε ήδη κάποιους στίχους που είχε εμπνευστεί από έναν νεανικό του έρωτα και του τους απήγγειλε.
Ο Filiberto θεώρησε ότι ήταν απαραίτητη μία αλλαγή αλλά ο ποιητής-στιχουργός δεν το δέχτηκε, έτσι ο μουσικός προχώρησε σε μία προσαρμογή της μουσικής και έτσι εκείνο το βράδυ του 1926 (και όχι 1923 όπως λανθασμένα αναγράφεται σε κάποιες πινακίδες στην είσοδο του Caminito στην Μπόκα) στην οδό Florida στο Νούμερο 300 «γεννήθηκε» το περίφημο “Caminito” το οποίος ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου μέσα από τη μοναδική φωνή του Carlos Gardel.

“Caminito”

Caminito que el tiempo ha borrado
Que juntos un día nos viste pasar
He venido por última vez
He venido a contarte mi mal.

Caminito que entonces estabas
Bordeado de trébol y juncos en flor
Una sombra ya pronto serás
Una sombra lo mismo que yo.

Desde que se fue triste vivo yo
Caminito amigo yo también me voy.

Desde que se fue nunca más volvió
Seguiré sus pasos caminito, adiós.

Caminito abierto de cardos
La mano del tiempo tu huella borró
Y a tu lado quisiera caer
Y que el tiempo nos mate a los dos.

esquina-carlos-gardel-venue

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s