Περίπατος δίπλα στον ποταμό Meuse, στην επαρχία της Namur, στο Βέλγιο

DSC_0025.JPG

Μια μέρα εθνικής επετείου που πέφτει μάλιστα μέσα στην εργάσιμη βδομάδα είναι ιδανική για μια όμορφη εκδρομή με το τρένο σε γραφικά χωριά του Βελγίου, δίπλα στον ποταμό Meuse.

Το τρένο είναι το μέσο που επιλέγουν κατα κόρον οι κάτοικοι όταν πρόκεται να μετακινηθούν μέσα στη χώρα, αφού και συχνά δρομολόγια έχει και συνδέει ολα, στην κυριολεξία τα χωριά, τα χωριουδάκια, τις κωμοπόλεις και τις πόλεις. Άνετο, με βολικά ωράρια, σου δίνει τη δυνατότητα να δεις και να ευχαριστηθείς διαδρομές που με το αυτοκίνητο, αφού όταν οδηγείς, τις χάνεις .

Αυτή τη φορά επιλέξαμε ως εκδρομικό προορισμό τα χωριά Yvoir (Ιβουάρ) και Anhée (Ανέ), της επαρχίας της Namur. Και τα δύο βρίσκονται στην κυριολεξία στις όχθες του ποταμού Meuse πράγμα που επιτρέπει σε όλους τους επισκέπτες να ευχαριστηθούν βόλτες με βαρκάκια στον ποταμό, μέχρι και κολύμπι για τους τολμηρούς. Στη μέση του ποταμού υπάρχει ένα μικρό νησάκι στο οποίο περνάει κανείς από την όχθη με μια βάρκα. Πάνω στο νησάκι, ένα καφέ-εστιατόριο και διάφορα  παιχνίδια για τα πιτσιρίκια, υποδέχονται τους επισκέπτες.

Τα δύο χωριά δεν αποτελούν σίγουρα παραδείγματα των ωραιοτέρων χωριών του Βελγίου, παρόλα αυτά έχουν την γοητεία τους και την ομορφιά που τους παρέχει η θέση τους δίπλα στο ποτάμι, και όταν ο καιρός είναι ζεστός, ηλιόλουστος και καλοκαιρινός, μπορεί κανείς να τα θεωρήσει έως και ιδανικούς ημερήσιους εκδρομικούς προορισμούς.

Επίσης, όπως όλες οι Αρδέννες, και τα χωριά τους, βίωσαν και αυτά όλες τις κακές συνέπεις του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, όταν κατελήφθησαν από τους Γερμανούς και αρκετοί κάτοικοι εκτελέστηκαν, ενώ τότε ανατινάχτηκε και η γνωστή γέφυρα του Yvoir.

Κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν η φιλικότητα των κατοίκων και οσων συναντούσαμε καθοδόν στη βόλτα μας δίπλα στο ποτάμι. Από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο μας καλημέριζαν, χαμογελαστά. Την ίδια ευχάριστη αντιμετώπιση είχαμε και σε ένα καφέ στο χωριό Anhée που καθήσαμε για μια μπύρα. Μικρές λεπτομέρειες, ναι, που ομορφαίνουν ομως τη μέρα και τη διάθεση όλων.

DSC_0067.JPG

Να πούμε ότι πολύ κοντά στα δύο αυτά χωριά βρίσκεται και το πασίγνωστο Μοναστήρι Maredsous όπου παράγονται η φημισμένη μπύρα Maredsous και το εξαιρετικό τυρί με το ίδιο όνομα.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s