Γουατεμάλα – Η κοιτίδα των Μάγιας

DSC_0779

Οσο όμορφη είναι η χώρα, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι. Η δεύτερη μετά την Ονδουρα πιο επικίνδυνη χώρα της Αμερικάνικης ηπείρου και ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες παγκοσμίως. Η χαρά των διακινητων ναρκωτικών, ο βορράς της χώρας που συνορευει με το Μεξικό, έχει παραδοθεί στους βαρωνους ναρκωτικών που ελέγχουν τα πάντα. Τους βλέπεις. Όλα τα αυτοκίνητα στη χώρα ανεξαιρέτως έχουν σκούρα τζάμια για λόγους ασφαλείας! Αν δεις κάποιο αυτοκίνητο με κανονικά τζάμια, μάλλον θα πρέπει να “κλαις” τον οδηγό του!
Η κυβέρνηση της χώρας είναι όλη “πουλημενη” στον θείο Σαμ. Ο νέος Πρόεδρος της χώρας είναι ένας κωμικός ηθοποιός, που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και εξελέγη για να αποτελέσει την βιτρίνα των ναρκο-διακινητων και των διασυνδεσεων τους με τον θείο Σαμ. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν οι διαφορές οργανώσεις που ασχολούνται με την παροχή βοήθειας στις κοινότητες των ιθαγενων στα βόρεια της χώρας, αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τους διακινητες απευθύνονται κατευθείαν στην Αμερικανική πρεσβεία!!  και όχι στην αστυνομία ή τις αρχές οι οποίες δεν υφίστανται!  Όλοι χρηματοδοτουνται και κλείνουν τα μάτια!
Στην πρωτεύουσα Γουατεμαλα, τον έλεγχο έχουν οι συμμοριες (maras, όπως λέγονται).  Επιτίθενται στα αυτοκίνητα,  στα λεωφορεία, σε οτιδήποτε! Η ζωή αρχίζει πολύ πρωί. Όλοι ξυπνουν από τις 5 το πρωί και προσπαθούν να πάνε στις δουλειές τους πριν τις 7.30 η ώρα, γιατί μετά αρχίζει τρελό μποτιλιαρισμα και όλοι διακινδυνευουν τη ζωή τους, αφού είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα δεχθούν επίθεση. Οι συμμοριες χτυπούν το τζαμι του αυτοκινήτου και σου ζητούν ο,τι τους γυαλισει στο μάτι. Από το πορτοφόλι σου μέχρι όλο το αυτοκίνητο. Εναλλακτική δεν υπάρχει.  Ή τα δίνεις ή σε βρίσκουν με μια σφαίρα στο δόξα πατρι!  Δεν είναι τίποτε υπερβολή από αυτά που διαβάζετε. Στη Γουατεμάλα οι συμμοριες σκοτώνουν για να σκοτώσουν και να επιβεβαιωσουν το χώρο τους. Όταν δε επιτίθενται σε λεωφορεία αν κάνεις το λάθος και τους κοιτάξεις καταματα είσαι ήδη νεκρός. Η πρωτεύουσα είναι χωρισμένη σε ζώνες εκ των οποίων γύρω στις 4-5 είναι σιγουρες. Εκεί υπάρχουν παντού φρουροι σε όλα τα σπίτια και κτήρια,  αρματωμενοι σαν αστακοι.  Τους βλέπεις έξω από τα σπίτια! Εξάλλου πολλά από αυτά είναι κατοικίες πλούσιων διακινητων που ξεπλένουν χρήματα. Κοινό μυστικό. Τα όπλα κυκλοφορούν παντού σαν μαρουλοφυλλα. Δεν θυμάμαι να είδα κάποιον χωρίς όπλο! Το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών καθ ο,τι άλλο φαντάζεστε, αποτελεί την πραγματικότητα της χώρας αφού τα σύνορα με το Μεξικό και τη διαφθορά που βασιλεύει εκεί αποτελεί προσφορο έδαφος.
Στην πρωτεύουσα της Γουατεμαλα απαγορεύεται δια ροπαλου να κυκλοφορείς με τα πόδια, ακόμη και στις σιγουρες ζώνες, πάνω από μια φορά! Αλλιώς σε σταμπαρουν ακόμη και οι φρουροι και κάλλιστα μπορούν να “ενημερώσουν” ότι είσαι “εύκολος” στόχος!  Κανείς δεν εμπιστεύεται κανένα μόνο το πράσινο χαρτονόμισμα!
Όμως, παρά την επικίνδυνη και δύσκολη πλευρά, η Γουατεμαλα είναι πανέμορφη και ο επισκέπτης δεν ξέρει τι να θαυμασει από τη φύση της, τον πολιτισμό των Μάγιας, τα χωριά της, τα ποτάμια και τις λίμνες! Η βόρεια Γουατεμαλα περιλαμβάνει όλη τη βιοσφαιρα Μάγιας, είναι γεμάτη δάση και ζουγκλες με υπέροχη χλωρίδα και πανίδα. Στην κοιτιδα των Μάγιας, το Τικάλ, χαθήκαμε στην υπέροχη ζούγκλα, συναντήσαμε απίστευτα άπειρα κουνούπια που πολλά από αυτά είναι θανατηφόρα (είχαμε ψεκαστει από την κορυφή μέχρι τα νύχια με απίστευτα αντικουνουπικα!), μαϊμούδες-αραχνες που πετούσαν από δέντρο σε δέντρο, διασταυρωθηκαμε ευτυχώς από μακριά αν και μας κόπηκε η χολή, με ένα τζαγκουαρ, τα φίδια και τα έντομα έκαναν παρέλαση, εγώ έχασα δέκα χρόνια από το φόβο μου, αλλά τελικά φτάσαμε και απολαύσαμε όλες τις πυραμίδες και την μυθική πόλη των Μάγιας, το Τικάλ που σημαίνει “ο τόπος των ήχων” από τις άπειρες φωνές των μαιμουδων, των πουλιών, των παπαγάλων. Είναι απίστευτο τί υπάρχει μέσα στη ζούγκλα. Ευτυχώς, δεν τα είδα όλα αλλιώς θα είχα πάθει τριπλό εγκεφαλικό. Στη Γουατεμάλα ξεκινάει η οροσειρα των Ανδεων που φτάνει μέχρι τη Χιλή! Έχει βουνά που φτάνουν τα 3000 μέτρα, λίμνες, ηφαίστεια. Οι φυλές των απογονων των Μάγιας δεκάδες. Ζουν μέσα στην απόλυτη φτώχεια σε περιοχές μέσα στα δαση. Πολλές κοινότητες δεν έχουν ούτε νερό, ούτε λάμπα ηλεκτρονική, ούτε καν μονοπάτια για πρόσβαση. Είναι εντελώς παρατημενοι από τη διεφθαρμενη κυβέρνηση, αστυνομία όπως είπαμε δεν υπάρχει στη χώρα ούτε για δείγμα και επαφιονται στα αγαθά αισθήματα μη κυβερνητικών οργανωσεων, ντόπιων και διεθνών! Φανταστείτε με λοιπόν εμένα, το πιο σιχασιαρικο άτομο στον πλανήτη, σε αυτό το περιβάλλον και επιπλέον να μου προσφέρουν να φάω κιόλας, κοτόπουλο που το είχαν σφαξει και το είχαν μαγειρέψει πριν λίγη ώρα! Δεν σας λέω τίποτε!
Η πρωτεύουσα Γουατεμάλα Σίτι, δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο, έχει τις λουξ περιοχές της με ωραίες κατοικίες και πανυψηλα κτήρια, όπου ζεις σε μια  φούσκα, έχει και τις απίστευτα φτωχες, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, και δεν πατάς ούτε γι’ αστεία. Είναι πολυβουη, ενώ το αεροδρόμιο είναι ακριβώς μέσα στην πόλη!  Φανταστείτε να προσγειωνεστε ας πούμε στο Μοναστηράκι! Προσπάθησαν να το μεταφέρουν αλλά ο κόσμος εναντιωθηκε οπότε η ιδέα ξεχαστηκε.

Η παλιά πόλη της Γουατεμάλα,  η Αντίγουα όπως λέγεται (Guatemala Antigua ή σκέτο Antigua), είναι η ομορφότερη πόλη όχι μόνο της χώρας και η παλιά της Πρωτεύουσα, αλλά και η πιο εντυπωσιακή αποικιακη πόλη όλης της Κεντρικής Αμερικής, με μοναδικό αρχιτεκτονικο στυλ. Είναι ακριβώς το αντίθετο της πρωτεύουσας. Ήσυχη, γεμάτη πλακοστρωτα καλντεριμια, δρόμοι γιοκ, έχει διατηρήσει όλη την αποικιακη ομορφιά και στυλ, σε μεταφέρει πίσω στην εποχή των κονκισταδορες, έχει άπειρα καφέ και εστιατόρια μέσα σε εσωτερικές καταπράσινες αυλές με πάτιο και είναι ο αγαπημένος τόπος των τουριστών όχι μόνο για διακοπές αλλά και για να μάθουν ισπανικά αφού είναι γνωστή για τα εξαιρετικά σχολεία της ισπανικής γλώσσας.
Η άλλη ομορφιά της χώρας, βρίσκεται στο βορρά και αποτελεί την ταυτότητα των κατοίκων της Γουατεμάλα.  Είναι το Petén (“απομονωμενη γη”, στη γλώσσα των Μάγιας), η κοιτιδα του πολιτισμού των Μάγιας και η περιοχή όπου βρίσκεται το Tikal, η μυθική πόλη των Μάγιας. Η πρωτεύουσα του Πετέν είναι το Flores (Φλόρες).  Χρωματιστη όμορφη κωμόπολη, που βρίσκεται πάνω σε ένα νησάκι, στη λίμνη Πετέν Ιτσά (λίμνη Πετέν στη γλώσσα των Μάγιας). Η λίμνη Πετέν είναι η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας.
Και επειδή Γουατεμαλα ίσον Μάγιας,  για να ρίξουμε μια ματιά σε αυτή την μοναδική περιοχή του Πετέν.
Το Πετέν εκτός από κοιτιδα του πολιτισμού των Μάγιας, αποτελεί και τον πράσινο πνεύμονα της χώρας, ενώ είναι το μεγαλύτερο διαμέρισμα της Γουατεμάλα έκτασης 36000 km2. Είναι κολλημένο ανάμεσα στο Μεξικό και το Belize, μια τροπική ζούγκλα, δάσος,  γεμάτη υγρασία εντελώς άγνωστη αίσθηση για μας! Εδώ μεγαλουργησαν οι Μάγιας Ιτσά, εξου και το όνομα της γλώσσας και της λίμνης.
Η περιοχή είναι γεμάτη με πόλεις των Μάγιας, εξου και όλα τα ονόματα που συναντά κάνεις στις πινακίδες. Η πιο σημαντική όλων είναι βέβαια το Τικάλ.  Εδώ βρίσκονται οι περίφημοι ναι πυραμίδες των Μάγιας, η ψηλότερη των οποίων είναι 80 μέτρα! Πολύ υψηλότερες από αυτές της Αιγύπτου!  Από το 1979, το Τικάλ αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της Ουνεσκο. Όλος ο χώρος καλύπτεται από πυκνή τροπική βλάστηση. Πολλά ακόμη μνημεία δεν έχουν ανακαλυφθεί ή παραμένουν ακόμη να αναστηλωθουν, γιατί δυστυχώς καμία από τις κυβέρνησεις της χώρας δεν παρέχει καμία απολύτως βοήθεια!! (καθώς δεν το θεωρεί προτεραιότητα!!) και όλα γίνονται από αμερικάνικα πανεπιστήμια με κακές συνέπειες τις περισσότερες φορές… Περισσότερα για τη Γουατεμάλα και τον πολιτισμό των Μάγιας στο ίντερνετ, γιατί βαριέμαι να τα γράφω. Πρέπει να μπείτε να διαβάσετε οπωσδήποτε!!  Η Γουατεμάλα είναι προορισμός που πρέπει να υπάρχει στο πρόγραμμα όλων των ταξιδιωτών!  Αξίζει τον κόπο και τα έξοδα στον πιο υπερθετικο βαθμό! Ξεκινήστε να ετοιμαζεστε και ο,τι πληροφορία θέλετε εδώ είμαι εγώ! 🙂
Με αγάπη
Φιλίτσα Φόγκ

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s