Λίγοι ασφαλώς γνωρίζουν την ιστορία του τραγουδιού, που δεν έχει καμία σχέση με επαναστάσεις, φτώχιες και άλλα τέτοια “ρομαντικά”.
Πρόκειται για ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα-τραγούδι, το οποίο γράφτηκε το 1966 και στο οποίο η δημιουργός του, η εξαιρετική δημιουργός του τραγουδού, η Χιλιανή συνθέτρια και τραγουδίστρια Violeta Parra, ευχαριστεί τη ζωή για ό,τι της έδωσε, πριν αυτοκτονήσει το 1967, μετά το χωρισμό με το σύντροφό της.
Στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί τραγουδιστές ερμήνευσαν το συγκεκριμένο τραγούδι και η ερμηνεία κάποιων εξ αυτών ήταν πραγματικά υπέροχη (όπως η Αργεντινή Mercedes Sosa). Αναμφίβολα όμως, απολύτως καμία ερμηνεία δεν μπορεί να συγκριθεί με την ερμηνεία της Violeta Parra, με την απλότητα, την γλυκύτητα και την καθαρότητα της φωνής της!