Η Ποκαχόντας και η …μαύρη ξενητιά!

11224049_10153505047562936_8541005018244520034_n Pocahontas_1852

Η άτιμη, μικρή Μαγδούλα, κοκκινομάλλα φίλη εκ Κρήτης, μου έστειλε τη φώτο λέγοντας ότι είμαι η μετεμψύχωση της Ινδιάνας πριγκήπισσας, προφανώς γιατι η πραγματική κα Ποκαχόντας (στη φώτο) ήταν μαυρομαλλούσα κοπελιά, μελαμψούλα, στρουμπουλούλα και πάνω από όλα ξενητεμένη προσφυγοπούλα! Κάνε φίλη δηλαδή να δεις καλό…Τέλος πάντων 🙂

Είπα να ασχοληθώ λοιπόν με γαλαζοαίματα θέματα ακόμη και αν είναι Ινδιάνικα και ειδικότερα με τη αγαπητή και μαυρισμένη από τον ινδιάνικο ήλιο της αμερικάνικης Βιργινίας, Πριγκήπισσα Ποκαχόντας (“Παιχνιδιάρα”, όπως την φώναζε από μικρή ο daddy της)..

Η μις Ποκαχόντας, κάπου στα τέλη του 16ου αι., πριν αποπλανηθεί και γίνει κυρία και γίνει η πρώτη ηρωϊδα της Αμερικής και γνωρίσει δόξες και τιμές στην ξενητιά, έτρεχε κουνώντας τις μαύρες μακριές πλεξούδες της, χαρούμενη και ευτυχισμένη στους ινδιάνικους αγρούς του μικρού χωριού της στον κάμπο της Βιρτζίνια της Βόρειας Αμερικής ανάμεσα στα ινδιάνικα τσαντίρια του χωριού της και ήταν η χαρά του πρίγκηπα μπαμπά της και αρχηγού της φιλής του κου Παχουάταν. Την είχαν ινδιανοβαφτίσει Ματουάκα (Κύριος οίδε τί σημαίνει) και ολοι την αγαπούσαν και την παραχάϊδευαν. Οταν ξεκινούσε το γυμνάσιο, εκεί κοντά στα 12, γινόταν ο κακός χαμός στην περιοχή από τον πόλεμο μεταξύ Αγγλων, Γάλλων, Ινδιάνων και όλων των άλλων. Εκείνη την εποχή, λοιπόν, η φυλή της δεσποινίδος αιχμαλώτισε έναν Αγγλο. Αυτή τον λυπήθηκε τον «μαύρο» (γιατί τον είδε ξανθό Αγγλο γαλανομάτη και όμορφο της ήρθε στο νού ο Μπράντ Πίτ και άρχισε να ονειρεύεται τον εαυτό της σε ρόλο Αντζελίνα Τζολί) και παρακάλεσε τον πατέρα της να μην τον σκοτώσει. Τί να κανει αυτός, της είχε και αδυναμία ως κορίτσι (τί κ αν είχε 40 γιους μαντραχαλαίους), είπε ένα «δεν παει στα κομμάτια η ξανθόψειρα» και του χάρισε τη ζωή. Ψυχή βαθιά!

Οι Αγγλοι όμως που είναι μεγάλα καθίκια ως γνωστόν, απήγαγαν την ινδιάνα πριγκήπισσα λίγο μετά για να την ανταλλάξουν με Αγγλους αιχμαλώτους. Την έκανα χριστιανή, οι άθλιοι (γιατί δεν τους άρεσαν τα σήματα καπνού και ο χορός της βροχής που είχε ως συνήθεια το συγγενολόϊ της), και την πάντρεψαν με έναν Αγγλο χήρο καπνοπαραγωγό από την περιοχή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα μεταξύ αποίκων και Ινδιάνων που το είχαν δει Ανώγεια και Ζωνιάνα και απειλούσαν θεούς και δαίμονες για να αποκαταστίσουν την τιμή τους και την τιμή της «μαγαρισμένης» πριγκήπισσας.

Η παιχνιδιάρα η κα Ποκαχόντας, κολοπετσωμένη και καπάτσα όπως ήταν, έμαθε την γλώσσα των Αγγλων και αποφάσισε να αλλάξει μέσα σε όλα τα άλλα και το όνομά της, σε πιο καλλιτεχνικό, υιοθετώντας το Ρεβέκα. Αφού είδε και αποείδε ότι εκεί στην επαρχιακή και βλάχικη γη της Βιργινίας δεν επρόκειτο να δει χαϊρι και προκοπή, ετοίμασε της βαλίτσες της και μετανάστευσε στο Λονδίνο. Απο δω το είχε, απο κει το είχε έπιασε φιλίες με τον βασιλιά της χώρας Ιάκωβο Α’ και έτσι την έμαθε όλη τη χώρα. Ως γνωστόν οι Αγγλοι έχουν κόλλημα μεγάλο με τους βασιλείς και τους πρίγκηπες και παρότι «μαυρούλα» την υποδέχτηκαν ανάμεσά τους με χορούς και πανηγύρια μετατρέποντας της στην Βικτώρια Μπέκαμ παρέα με την ΚέΙτ Μίντλετον της εποχής.

Ελα όμως που η κα Ποκαχόντας, το έφερε βαρέως που είχε αποχωριστεί τη μαμά και τον μπαμπά και θέλησε κάποια στιγμή να επιστρέψει στο χωριό της και στα χωραφάκια της. Ήταν και αυτός ο βροχερός καιρός και το ελεεινο αγγλικό κλίμα, ήταν και ο ουρανός κατάμαυρος και όλο έβρεχε, την έπιασε κατάθλιψη τη γυναίκα. “Δύσκολη η ξενητιά για μας τους μαύρους κλέφτες”, αναφωνούσε συχνά πυκνά στα διαμερίσματά της.

Βρε καλή μου, βρε χρυσή μου, τίποτε … μαράζωνε η έρμη η κα Ποκαχόντας, ώσπου αρρώστησε από πνευμονία, ένα βράδυ με φεγγάρι, “που ΄βρεχε, που ΄βρεχε μονότονα…” και είχε βγει βόλτα στον κήπο να χορέψει το χορό της βροχής στους ήχους του “φεγγάρι μάγια μου ΄κανες και περπατώ και περπατώ στα ξένα…”. Έτσι, πριν προλάβει να γυρίσει στο σόϊ της, αποδήμησε εις τόπον χλοερό και ινδιάνικο. Καταραμένη ξενητιά… 🙂

Αυτή την ιστορία, που ειναι πραγματική όπως πολύ καλά ξέρουμε, είχε διαβάσει στα βιβλία της Αμερικής ο κος Ντίσνεης και την έκανε ταινία. Και ως ανοιχτομάτης που ήταν την έκανε και παιδική σειρά, την έριξε στην αγορά, και έκτοτε η Ποκαχόντας έχει γίνει η Ελίζαμπεθ Τέιλορ των καρτούν.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s