Μαρμελάδα σύκο, γλυκό σταφύλι, γλυκό βύσσινο – 3 καλοκαιρινοί φρουτένιοι πειρασμοί που διατηρούνται όλο το χρόνο.

Μαρμελάδα σύκο-γλυκό βύσσινο-γλυκο σταφύλι

Καταλαβαίνεις ότι το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του όταν ανασκουμπώνεσαι και ετοιμάζεις τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού, εκεί κάπου στα τέλη του Αυγούστου, που θα τα έχεις να τα γεύεσαι όλο το χειμώνα.

Από από τα πιό αγαπημένα φρούτα τα σύκα, τα σταφύλια και τα βύσσινα, μετατρέπονται σε μαρμελάδα σύκο, γλυκό σταφύλι και γλυκό βύσσινο (αφού σταθήκαμε τυχεροί και μερικά βύσσινα στην λαϊκή είχαν αποφασίσει να παρατείνουν τις «διακοπές» τους και να διατηρηθούν μετά στο ψυγείο του πατρικού μέχρι να οδηγηθούν στην κατσαρόλα) .

Και ενώ το βυσσινάκι κλείστηκε στο βαζάκι αρχές του Αυγούστου (γιατί αν το αφήναμε κι άλλο θα ζωντάνευαν τα βύσσινα, «θα έπαιρνε καθε βύσσινο από ένα κουκούτσι στην πλάτη και δρόμο τον ανήφορο» 🙂 ), το σταφύλι και το σύκο ζωηρά ζωηρά μπήκαν στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη στα τέλη του μήνα, απέκτησαν το όμορφο βαθύ χρυσό τους χρώμα και με τη σειρά τους πήραν χαρωπά το δρόμο προς το βαζάκι τους.

Και που δεν τα χρησιμοποιούμε … με βούτυρο πάνω στο ψωμί, συνοδευτικό με το γιαούρτι ή με φρέσκο τυρί, γαρνίροντας την πάστα φλώρα, περιχύνονας το παγωτό (ακόμα και το χειμώνα, το καϊμάκι με το βύσσινο είναι ένας συνδυασμός θεϊκός), περιχύνοντας τις τηγανίτες ακόμα και σκέτο συνοδεύοντας το απογευματινό καφεδάκι τις φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες μέρες.

Συνδεδεμένα πάντα με παιδικές αναμνήσεις, με γιαγιάδες και παπούδες, με τραταρίσματα της θείας σε κάποια επίσκεψη. Αναμνήσεις και εικόνες συγκεντρωμένες όλες σε ένα ασημένιο κουταλάκι του γλυκού! “Να σας τρατάρουμε ένα γλυκάκι του κουταλιού;”

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s