Ένα τραγούδι, μια ιστορία – “Aquellos ojos verdes”

Τα διαμάντια της Κουβανέζικης μουσικής είναι ανεξάντλητα. Ένα από αυτά είναι και το υπέροχο bolero “Aquellos Ojos Verdes” (Αυτά τα πράσινα μάτια), το οποίο είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα γνωστότερα boleros παγκοσμίως.

Tο τραγούδι γράφτηκε το 1929, σε μουσική του Κουβανού συνθέτη και πιανίστα Nilo Menéndez και στίχους (ισπανικά) του επίσης Κουβανού ποιητή και τενόρου Adolfo Utrera, ηχογραφήθηκε την ίδια χρονιά στην Κούβα και είναι η πρώτη διεθνής δισκογραφική επιτυχία στην ιστορία των boleros.

Η πρώτη εμρηνεία του τραγουδιού ήταν από την σοπράνο María Cervantes στις 21 Ιουνίου του 1930 στο Teatro Nacional, σήμερα Sala García Lorca του Gran Teatro στην Αβάνα.

(ΥΓ. Η αγγλική έκδοσή του που κυκλοφόρησε το 1931 από τους Eddie Rivera και Eddie Woods δεν γνώρισε ανάλογη επιτυχία).

Το τραγούδι ερμήνευσαν δεκάδες τραγουδιστές και μουσικοί σε πολλές χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων, η ορχήστρα του Don Aspiazu στις ΗΠΑ, η ορχήστρα του Antonio Machín στην Κούβα, στο Μεξικό ο τενόρος Juan Arvizu, η ορχήστρα του Tommy Dorsey επίσης στις ΗΠΑ, το Trio Los Panchos, o Nat King Cole στην Κούβα το 1958. Το τραγούδι έχουν ερμηνεύσει και οι Ισπανοί τνόροι Alfredo Kraus και José Carreras! Ενώ η Κουβανή αρτίστα Rosita Fornés το έχει ερηνεύσει σε ρυθμό ρόκ στην ισπανο-κουβανέζικη ταινία του 1989 «Papeles secundarios».

Ο ίδιος ο δημιουργός του τραγουδιού, ο συνθέτης Nilo Menéndez είχε δηλώσει την δεκαετία του ΄50 ότι δεν γνώριζε ότι το τραγούδι του είχε ερμηνευθεί από τόσους καλλιτέχνες και πρόσθεσε ότι από όλες τις ερμηνείες που ο ίδιος είχε ακούσει αυτή που θεωρούσε υπέροχη ήταν της Ισπανίδας Pilar Arcos.

Το εξαιρετικό αυτό bolero όμως έχει μια θλιβερή ιστορία:
Το 1929, ο συνθέτης του Nilo Menéndez, γνώρισε και ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την όμορφη, ξανθιά και με φωτεινά μάτια Κουβανή Conchita Utrera στη Νέα Υόρκη; όταν βρέθηκε εκεί για να εργασθεί στο λατινοαμερικάνικο τμήμα της δισκογραφικής εταιρείας Columbia. Την ίδια νύχτα συνέθεσε τη μουσική και ζήτησε από τον αδερφό της, τον Adolfo Utrera να «ντύσει» με στίχους τη μουσική που ειχε γράψει και η οποία ήταν αφιερωμένη στην αδερφή του Κοντσίτα. Έτσι και έγινε. Δυό χρόνια όμως μετά ο αδερφός της Κοντσίτα και στιχουργός του τραγουδιού πεθαίνει από μια ανίατη αρρώστια ενώ ο συνθέτης και η όμορφη Κουβανή δεν έγιναν ποτέ ζευγάρι. Όπως δήλωσε το 1977 ο συνθέτης Nilo Menéndez, η Κοντσίτα δεν είχε πράσινα μάτια (όπως είχε γράψει στους στίχους ο αδερφός της) αλλά γκριζογάλανα…

Για χρόνια το τραγούδι “Aquellos ojos verdes” αποτέλεσε αντικείμενο ανάλυσης και έρευνας πολλών μουσικολόγων και δημοσιογράφων ειδικών στην μουσική. Όλοι υποστήριξαν ότι η επιτυχία του οφείλεται αποκλειστικά στην μουσική του σύνθεση.

“Aquellos ojos verdes”
Aquellos ojos verdes, de mirada serena
Dejaron en mi alma eterna sed de amar,
Anhelos y caricias, de besos y ternuras
De todas las dulzuras que sabían brindar

Aquellos ojos verdes serenos como un lago
En cuyas quietas aguas un día me miré
No saben las tristezas que a mi alma le dejaron
Aquellos ojos verdes que ya nunca besaré

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s