Μαρμελάδα βερύκοκο, η “χρυσαφένια” καλοκαιρινή βασίλισσα

Μαρμελάδα βερύκοκο

Βγήκαν επιτέλους τα βερύκοκα! Ο Ιούνιος έχει ήδη προχωρήσει και σε λίγο μπαίνει ο Ιούλιος. Είναι λοιπόν η κατάλληλη εποχή να φτιάξουμε την απόλυτη καλοκαιρινή πεντανόστιμη μαρμελάδα. Μαρμελάδα βερύκοκο.
Το πορτοκαλοχρυσαφί χρώμα της παραπέμπει σε ηλιοβασίλεμα δίπλα στη θάλασσα, ενώ η μυρωδιά της και η γεύση της γεμίζουν τα πρωϊνά απλώνοντάς τη πάνω στο βουτυρωμένο ψωμί. Θεωρείται από τις πιο αγαπημένες μαρμελάδες, κυρίως των παιδιών, ενώ τα βερύκοκα τα βρίσκουμε, εκτός από την κλασσική τους μορφή ως φρούτο, αποξηραμένα, ως γλυκό του κουταλιού και ως κομπόστα. Και μην ξεχνάμε ότι τα κουκούτσια του βερύκοκου δεν τα πετάμε! Τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ένα από τα πιό γευστικά ποτά, το αγαπημένο λικέρ βερύκοκο, ένα «αμαρέτο» ας πούμε στην ελληνική του εκδοχή (χωρίς να σπάσουμε το κέλυφος δηλαδή)

Για να δούμε όμως λίγο την ιστορία και την θρεπτική αξία του βερύκοκου. Απ΄ότι διαβάζουμε, τα βερύκοκα με καταγωγή από την Κίνα, θεωρούνταν από τα πιο αγαπημένα φρούτα των Ρωμαίων και των μεσογειακών λαών, ενώ πιθανολογείται ότι ήρθαν στην Ελλάδα πριν από 2500 χιλιάδες χρόνια περίπου, πιθανότατα από τον Μέγα Αλέξανδρο. Είναι πολύ θρεπτικά και περιέχουν πολλές χρήσιμες βιταμίνες όπως Α , C, Β1, Β2, αλλά και σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και αποτελούν «ασπίδα» κατά διαφόρων μορφών καρκίνου.

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας, ετοιμάσαμε τα σύνεργα και ό,τι χρειάζεται για την μαρμελάδα μας, όπως ώριμα βερύκοκα, ζάχαρη, αρμπαρόριζα και νερό και θα ξεκινήσουμε το βράσιμο. Θα αφήσουμε τη μαρμέλαδα να βράσει μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Λίγο πριν τιν βγάλουμε από τη φωτιά θα προσθέσουμε το χυμό λεμονιού, αφήνοντας να πάρει μια βράση, θα την βάλουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και θα τα αναποδογυρίσουμε μέχρι να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα.
Είναι σίγουρο ότι θα την απολαύσουμε με μεγάλη ευχαρίστηση όλο το καλοκαίρι!

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s