Ένας αληθινός πραγματικός Πρόεδρος – José Mujica

_73715758_6dd65d5c-7ddb-465b-8e00-329330ffdc71

Πολλοί πολιτικοί σ΄αυτόν τον πλανήτη υποστηρίζουν ότι είναι αριστεροί, δημοκράτες, ανθρωπιστές, κλπ. Μέχρι τώρα μόνο ένας ήταν όντως όλα αυτά. Ο
José Mujica, πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης. Ενας αληθινός και καλός αρχηγός κράτους, ένας άνθρωπος που πραγματικά ενέπνευσε με τη στάση του.

” Ο Χοσέ Μουχίκα, ή Πέπε όπως τον αποκαλούν, διατέλεσε Πρόεδρος της Ουρουγουάης μεταξύ 2010 και 2015. Στην πολιτική μπήκε στα 59 του χρόνια, έχοντας περάσει 13 χρόνια στη φυλακή κατά την δικτατορία, επειδή ήταν μέλος της οργάνωσης Τουπαμάρος. Το 2005 όταν ήρθε στην εξουσία η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, έγινε Υπουργός Γεωργίας το 2005, ενώ μετά από 4 χρόνια εξελέγει στο ανώτατο αξίωμα, αυτό του Προέδρου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οΧοσέ Μουχίκα εκπλήσσει όλους με τον απλό τρόπο ζώης του. Ζει στο αγρόκτημά του με τη σύζυγό του και τον σκύλο του, συνεχίζει να οδηγεί το παλιό του Volkswagen Beatle, φορά απλά καθημερινά ρούχα και προσφέρει το 90% του μισθού του για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Θεωρείται, έτσι, ο φτωχότερος Πρόεδρος του κόσμου. Η φιλελεύθερη πολιτική εκπλήσσει τη διεθνή κοινότητα. Νομιμοποιεί την κάνναβη ώστε να καταπολεμήση τη διακίνηση των ναρκωτικών, αποποινικοποιεί την άμβλωση, επιτρέπει τους γάμους ομοφυλόφιλων και πωλεί δημόσια κτίρια για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στέγασης.
Σκοπός του είναι να μετατρέψει τη χώρα του σε πολιτικό εργαστήριο – “θέλουμε να συνεισφέρουμε με μία εμπειρία που θα βοήθησει τον κόσμο να αναπτύξει καλύτερες πολιτικές”, δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του.
Οι ομιλίες του είναι χαρακτηριστικές και δηλώνουν ξεκάθαρα το πνεύμα της πολιτικής του. Το 2013, κατά την ομιλία του στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ, επικρίνει την υπερκατανάλωση των κοινωνιών λέγοντας ότι “αν όλη η ανθρωπότητα είχε ως στόχο να καταναλώνει τόσο όσο ένας μέσος αμερικάνος, τότε θα χρειαζόντουσαν τρεις πλανήτες για να ζήσουμε”.
Ο καθαρός και ευθύς λόγος του αρκετές στιγμές δημιούργησε εντάσεις όπως τον Αύγουστο του 2014 όταν χαρακτήρισε γενοκτονία τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα (“cuando bombardean hospitales, niños y viejos me parece un genocidio”).
Για τον διεθνή τύπο ο José Mujica ήταν ένας Πρόεδρος ασυνήθιστο και γι΄αυτό του αφιερώνει πολλά πρωτοσέλιδα. Το 2012 γίνεται πρωτοσέλιδο στο Courrier Internationale με τίτλο «ένας αληθινός κανονικός Πρόεδρος”. Το 2013 το Economist επέλεξε την Ουρουγουάη ως χώρα της χρονιάς και ο ίδιος μπαίνει στο Top 100 των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων.
Ο απερχόμενος Ουρουγουανός Πρόεδρος αφήνει ένα θετικό ισοζύγιο, έχοντας μειώσει την ανεργία, έχοντας αυξήσει το ΑΕΠ και τις ξένες επενδύσεις. Κατά τη θητεία του σημειώθηκε πρόοδος στην μείωση του ελλείματος στις δημόσιες δαπάνες.
Για τον νέο Πρόεδρο της Ουρουγουάης, Ταμπαρέ Βάσκες, η πραγματική πρόκληση θα είναι η εικόνα του να πετύχει επικοινωνιακά ακόμα περισσότερο από αυτή του απερχόμενου Προέδρου.

Πηγή : http://www.courrierinternational.com/article/2015/03/01/uruguay-adieu-pepe-mujica

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s