Kουβανέζικες ιστορίες Νο 2 – Στο Guamá, στη Λίμνη του Θησαυρού παρέα με συγγενείς του Σήφη.

Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι ξενιτεμένοι και οι μετανάστες όταν μαθαίνουν πως κάποιος θα επισκεφθεί την πατρίδα τους ή το μέρος όπου μένουν διάφοροι συγγενείς του είναι να του πουν να τους δώσει χαιρετισμούς, φιλιά και να τους πει ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρουν να συναντηθούν.

DSC07938   DSC00845

Αυτό συνέβη και με μένα κατά το ταξίδι μου στην Κούβα. Ο αγαπημένος μου σύντεκνος Ιωσήφ (Σήφης) Κροκοδειλάκης, με θερμοπαρακάλεσε, όταν τον ενημέρωσα το καλοκαίρι ότι προτίθεμαι να επισκεφτώ την Κούβα, να δώσω πολλούς χαιρετισμούς και φιλιά στους Κουβανούς, εξ αγχιστείας, ξαδέρφους και ξαδέρφες του στο Πάρκο των Κροκόδειλων (Criadero de cocodrilos) στο χωριό Guamá.

DSC07902   DSC07922

Γνωρίζοντας καλά ότι δεν μπορώ να πω όχι σε σύντεκνο, με έφερε στο φιλότιμο με ένα λάγνο βλέμμα που μου έριξε σε φωτογραφία που μου έστειλε το φθινόπωρο από το κτήμα-φράγμα του στο Ρέθυμνο, και έτσι του το υποσχέθηκα. Βέβαια, με ενημέρωσε ότι τα ξαδέρφια είχαν πολύ καιρό να συναντηθούν και σίγουρα δεν θα τον αναγνώριζαν στην πρόσφατη φωτογραφία που θα τους έδειχνα, γι΄αυτό θεώρησε καλό να μου αναφέρει μερικές λεπτομέρειες της παιδικής του ηλικίας ώστε να τους πω για να καταλάβουν. Όπως του είπα, δεν ήταν σίγουρο ότι θα τους έβρισκα όλους γιατί κάποιοι μεγαλύτερης ηλικίας σίγουρα θα είχαν αποδημήσει εις τόπο χλοερό και “λιμνίσιο” παραπλεύρως του Αγ. Πέτρου, όπως, παραδείγματος χάρη, η θειά του η Κατίνα Κροκοδειλάκη-Φερνάντες, η οποία πήρε των ομματιών της στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 και μετανάστευσε στην Κούβα όπου και γνώρισε τον Έκτορ Φελίπε Κοκοντρίλο-Φερνάντες τον ερωτεύτηκε τρελά και τον παντρεύτηκε, εξ ου και το επίθετο Φερνάντες. Τέλος πάντων, ξέρω ότι δεν σας ενδιαφέρουν τα οικογενειακά του Σήφη οπότε σταματώ εδώ το κους-κους.

DSC07932   DSC07929

Επειδή λοιπόν όταν τάζω κάτι μ΄αρέσει να τηρώ και να εκπληρώνω αμέσως την υπόσχεσή μου, την δεύτερη μέρα που έφτασα στο νησί επισκέφθηκα το γνωστό πάρκο όπου κατοικούν οι συγγενείς τους Σήφη, στο φυσικό πάρκο-φάρμα αναπαραγωγής κροκοδείλων, το περίφημο Criadero de cocodrilos στη Λίμνη του Θησαυρού (Laguna del Tesoro) στο Guamá, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Κούβας στην καρδιά της οποίας βρίσκεται μια αναπαράσταση Ινδιάνικου χωριού της φυλής Taíno. To Guamá  έχει πάρει το όνομά του από έναν πολεμιστή της φυλής ο οποίος αντιστάθηκε στου Ισπανούς κονκισταδόρες πριν σκοτωθεί το 1533. Το πάρκο κατέχει μία έκταση 90 m² στη Λίμνη του Θησαυρού (Laguna del Tesoro). Αυτό το πάρκο αναπαραγωγής κροκοδείλων δημιουργήθηκε το 1962 για να σωθούν 16 είδη ερπετών που απειλούνταν με εξαφάνιση. Τα ζώα αυτά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της άγριας πανίδας της Κούβας και προστατεύονται στο φυσικό τους περιβάλλον από το ανεξέλεγκτο κυνήγι. Γι΄αυτό και το πάρκο θεωρείται το σημαντικότερο της Κούβας αφού πλέον «φιλοξενεί» 4000 είδη τα οποία χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος και το είδος.

DSC00847   DSC00851

Φτάνοντας στην είσοδο του πάρκου το πρώτο που αντίκρισα ήταν το άγαλμα του μακρινού προπάππου του Σήφη, του Δον Μανόλο Κoκοντρίλο (άλλαξε το Κροκοδειλάκης όταν έφτασε στην Κούβα όπως έκαναν πολλοί μετανάστες Έλληνες στις νέες τους πατρίδες, βλ. Τομ Πάππας, Μαρία Κάλλας, κλπ). Ε, δεν μπορούσα να μην βγάλω μια τιμητική φωτογραφία με τον Δον Μανόλο, και έτσι στήθηκα, χαμογέλασα, χάιδεψα τα όμορφα και κομψά του δόντια και κλατς αποθανατίστηκε δίπλα του.

DSC07952   DSC07953

Προχωρώντας στο καταπράσινο πάρκο, κρατικό βέβαια όπως σχεδόν τα πάντα στο νησί, αλλά με “βαριά οικογενειακή” παράδοση (μην ξεχνάμε ότι οι Κουβανοί λατρεύουν τους Έλληνες και τον πολιτισμό τους) συνάντησα μια καλύβα……….μικρά μαγαζάκια με διάφορα σουβενίρ και πράγματα φτιαγμένα από κροκόδειλο, ώσπου έφτασα στην “οικία” των συγγενών του σύντεκνου Σήφη. Τελικά κάλα λένε ότι οι κρητικοί είναι μεγάλα σόγια. Της τρελής γινόταν από Κροκοδειλάκηδες. Και να μιλάνε όλοι μαζί να κάνουν θόρυβο άλλοι να τρώνε κρέας (μεσημέρι γαρ και τους πέτυχα πάνω στο “τραπέζι”)…. Που να με ακούσουν εμένα τώρα που φώναζα για να δώσω τα χαιρετίσματα. Απογοητευμένη, αποφάσισα να ανέβω στη γεφυρούλα που είχε εκεί δίπλα για να τους βλέπω καλύτερα και να πάρω μερικές φωτογραφίες να της δείξω στον ταλαίπωρο τον Σήφη στο Ρέθυμνο άμα τη επιστροφή.

DSC07949   DSC07945

Κατεβαίνοντας και κάνοντας μερικά βήματα, ακούω έναν Κουβανό κυριούλη να μου λέει ότι έχει δίπλα του έναν “νεαρό” από τη νέα γενιά των ξαδέρφων, ονόματι Guillermo (Γκιγιέρμο), ο οποίος αν και δεν συμπαθεί τους ξένους θα έκανε μια εξαίρεση για τα ωραία μου καστανοπράσινα μάτια και θα δεχόταν να βγάλουμε παρέα μια φωτογραφία αγκαλιά ώστε να την δείξω στον μακρινό Έλληνα ξάδερφό του για να χαρεί. Με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά εγώ που θα κατάφερνα έστω και έτσι να δώσω λίγη χαρά στον αγαπημένο μου Σήφη, παρακάλεσα τον ευγενικό Κουβανό κυριούλη να με οδηγήσει στον “νεαρό” ξάδερφο.

DSC07936   DSC07937

Φωνές από τους άλλους της παρέας μου, “πού πας, ξένος άνθρωπος είναι, δεν τον γνωρίζεις μπορεί να σου επιτεθεί με κακούς σκοπούς, μπορεί να σε αιχμαλωτίσει και να σε κρατήσει για πάντα στην Κούβα (καλά τώρα με τον πόνο μου παίζουν σκέφτηκα…)….” Και άλλα τέτοια, αλλά επειδή εμάς τους Κρητικούς δεν μας σκιάζει φοβέρα καμιά, προχώρησα αποφασιστικά στον Κουβανό κυριούλη και παρέα πήγαμε στον ξάδερφο. Αφού τον χαιρέτησα, για να σπάσω τον πάγο, χαρίζοντάς του το καλύτερό μου χαμόγελο, τον αγκάλιασα, τον φίλησα, τον χάιδεψα στο κεφαλάκι και την κοιλίτσα, τον ακούμπησα χαλαρά στον ώμο μου και του μετέφερα τα εγκάρδια χαιρετίσματα και τα φιλιά του μακρινού του συγγενή… Ευγενέστατος αυτός ο νεαρός, δεν μπορώ να μην το πω, ήταν τύπος και υπογραμμός όλη την ώρα! Ούτε το στόμα του δεν άνοιξε! Υποθέτω λόγω συγκίνησης και επειδή, για να είμαστε σίγουροι, του το είχαν δεμένο…! 🙂
Έτσι λοιπόν και έκανα την καλή “συντεκνιακή” μου πράξη και γνώρισα από κοντά ένα υπέροχο πάρκο που με έκανε να σκεφτώ φεύγοντας: “Για κοίτα τί τυχεροί που είναι μερικοί σύντεκνοι και έχουν συγγενείς που ζούν σε τόσο όμορφα μέρη!!” Ελπίζω να ευχαριστηθεί και ο Σήφης με τις φωτογραφίες που θα του στείλω εκεί στο Ρέθυμνο και να χαρεί βλέποντας τί μεγάλη και “δυνατή” οικογένεια έχει εκεί στην ..Καραϊβική 🙂

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s