H γιορτή του φωτός, της ελπίδας και της πίστης – Sankta Lucia

Kάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, σε ολες τις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία και Δανία) αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Γερμανία, γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Λουκίας ή San(k)ta Lucia που σύμφωνα με την σκανδιναβική παράδοση είναι η γιορτή του φωτός σε μια εποχή του χρόνου όπου βασιλεύει το σκοτάδι (σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο η 13η Δεκεμβρίου είναι η μικρότερη μέρα του χρόνου) και ισοδυναμεί με την έναρξη του δωδεκαήμερου των γιορτών μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η Αγία Λουκία ήταν ένα νεαρό κορίτσι, χριστιανή, γεννημενη το 283 μ.Χ στις Συρακούσες της Ιταλίας, η οποία μαρτύρησε και θανατώθηκε για την πίστη της το 304 μ.Χ. Σύμφωνα με την ιστορία, η Αγία Λουκία προμήθευε κρυφά με φαγητό τους κυνηγημένους χριστιανούς στη Ρώμη οι οποίοι ζούσαν σε κατακόμβες. Για να έχει ελεύθερα τα χέρια της και να μεταφέρει τα φαγητά φόραγε στο κεφάλι ένα στεφάνι με κεριά για να φωτίζει το δρόμο της, εξ ού και το όνομα Lucia = φως (lux, lucis).

Εϊναι άγνωστο πως έφτασε να γιορτάζεται αυτή η γιορτή στην Σκανδιναβία… Πολλοί θεωρούν ότι την έφεραν Γερμανοί έμποροι, ιερωμένοι προτεστάντες που ταξίδευαν στην Ευρώπη ή ακόμη και οι Βίκινγκς … Το σίγουρο είναι ότι η Αγία Λουκία σε όλες τις χώρες που γιορτάζεται ανεξαρτήτως των μύθων που την εκολουθούν θεωρείται ότι φέρνει την ελπίδα, το φώς και την πίστη ότι κάτι καλό θα ακολουθήσει.

Είναι μία πολύ όμορφη παραδοσιακή γιορτή  και τα τραγούδια που ψάλλονται από νεανικές χορωδίες αυτή την ημέρα είναι χαρμόσυνα. Οσες φορές συμμετείχα και παρακολούθησα την γιορτή χάρη σε Σουηδούς και μη φίλους, ήταν πραγματικά σαν να μεταφερόμουν κάπου σε έναν άλλο τόπο μαγικό και φωτεινό, σχεδόν ξωτικό! Το «ρόλο» της Sankta Lucia τον έχει πάντα ένα νέο κορίτσι το οποίο είναι ντυμένο στα άσπρα όπως και τα υπόλοιπα παιδιά της χορωδίας, φοράει μία κόκκινη ζώνη και στο κεφάλι της έχει ένα στεφάνι απο κλαδιά βατόμουρων (lingonberry) τα οποία είναι πολύ δημοφιλή και είναι πάντα καταπράσινα μέσα στο χειμώνα γι΄αυτό και συμβολίζουν την αρχή και τη νέα ζωή. Πάνω στο στεφάνι τοποθετούνται αληθινά αναμμένα κεριά για να φωτίζουν το “σκοτάδι”.

full_size__adolf_frederick_youth_choir_in_st_patricks_sankta_lucia

Η γιορτή είναι πολύ δημοφιλής στη Σουηδία όπου το κλασσικό τραγούδι της Αγίας Λουκίας τραγουδιέται πάνω στην πρωτότυπη ιταλική μουσική. Τα λόγια βέβαια διαφέρουν εντελώς. Η σουηδική βερσιόν αναφέρεται φυσικά στο φώς και στην αναγέννηση ενώ η ιταλική αναφέρεται στη θάλασσα και την περιοχή της Santa Luciaπου βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης. Το σουηδικό κείμενο είναι και το πιο αντιπροσωπευτικό γι΄αυτή τη γιορτή με πολύ ωραία λόγια.

Η  συγκεκριμένη γιορτή παρουσιάστηκε σε μια παγανιστική εκδοχή τον 16ο αι. όμως η συστηματική γιορτή της όπως την ξέρουμε σήμερα ξεκίνησε να γιορτάζεται τέλη του 18ο και αρχές του 19ο αι. στην Σουηδία όπου και έγινε αμέσως αγαπητή και δημοφιλής.

Σύμφωνα με την Σουηδή φίλη μου Sofie, την ημέρα της Sankta Lucia ετοιμάζονται τα παραδοσιακά γλυκά της που λέγονται «Lussekatts» μπισκότα με σαφράν και σταφίδες τα οποία τα τρώνε με το πρωϊνό τους.

MzT6guwg1PVlwrEDFIKyXFw6vRPo1f5mmMJe0DDH6RNxxz9Q2dKnSw%3D%3D

Επίσης ετοιμάζουν τα γνωστά “pepperkakor” άλλο ένα είδος μπισκοτου με τζίντζερ τα οποία τα μοιράζουν τα παιδιά ντυμένα με τις χαρακτηριστικές στολές τους όταν επισκέπτονται σπιτια ηλικιωμένων καθώς και νοσοκομεία τραγουδώντας την Sankta Lucia. Αυτή την ημέρα οι οικογένειες συνοδεύουν το φαγητό τους με το γνωστό ζεστό κρασί glögg που έχει μέσα γαρύφαλλα, πορτοκάλι, αμυγδαλα και σταφίδες.

brunkager

Το τραγούδι της Sankta Lucia είναι σίγουρο ότι θα σας αρέσει και θα σας «μεταφέρει» και εσάς κάπου στο βορρά μια κρύα νύχτα του χειμώνα όπου το φως ειναι ανύπαρκτο και μονο η φλόγα των κεριών φωτίζει…

About Efterpi Verigaki

Γυρίζουμε, φωτογραφίζουμε και γράφουμε, σατυρίζουμε και σχολιάζουμε!
Gallery | This entry was posted in Κόσμος, Μουσικές Νότες and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s