Το μαγευτικό φαράγγι του Ρίχτη – Εξω Μουλιανά Σητείας – το ωραιότερο φαράγγι της Κρήτης

Στο όμορφο κρητικό χωριό «μου» (γενέθλιος τόπος του παππού μου δηλαδή, το oποίο εννοείται ότι έχω «οικειοποιηθεί» με όλες τις δόξες και τις τιμές και εγώ λόγω καταγωγής), που «κρατά» από τους βυζαντινούς χρόνους και την Ενετοκρατία, τα Εξω Μουλιανά Σητείας, στον Ν. Λασηθίου (http://www.exomouliana.gr/) , υπάρχει ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Κρήτης, το γνωστό φαράγγι του Ρϊχτη (πολλοί το θεωρούν το ωραιότερο του νησιού). Φέτος κέρδισε το 1ο Βραβείο Αριστείας (Certificate of Excellence 2014) απο το Tripadvisor!! Το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται μόνο στα κορυφαία 10% αξιοθέατα από κάθε περιοχή (στην συγκεκριμένη περίπτωση, Κρήτη) μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση απο το Tripadvisor που είναι με διαφορά το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό σάιτ στον κόσμο.
images (5)   images (2)

To φαράγγι έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα κυρίως το καλοκαίρι καθώς το επισκέπτονται όχι μόνο από όλες τις γωνιές της Ελλάδας αλλά και απο το εξωτερικό.Το κατέβασμα-διαδρομή προς το φαράγγι ξεκινά ακριβώς λίγο πιό κάτω από την πλατεία του χωριού όπου υπάρχει ενδεικτική πινακίδα που αναφέρει τα σχετικά και απο όπου ξεκινάει το πέτρινο τοξωτό  γεφύρι του Λαχανά που χρονολογείται από τον 19ο αι.. Το κατέβασμα γίνεται ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού που υπάρχει και έχει νερό σχεδόν όλο το χρόνο, ακόμα και το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας υπέροχος καταρράκτης ύψους σχεδόν 20 μέτρων.

images   images (7)

images (4)   images (3)

Είναι καταπράσινο γεμάτο εντυπωσιακά πλατάνια, καρυδιές, πικροδάφνες, συκιές, λουλούδια, ακόμη και φοίνικες. Το νερό δημιουργεί μικρές λιμνούλες στα βράχια. Το φαράγγι ειναι απλά θεϊκό!!

images (1)   faragirixri-2wn9qf7scta4jk6p4iscga

hqdefault    images (8)

Μια ματιά στις φωτογραφίες του Tripadvisor αρκεί να σας γοητεύσει.
http://www.tripadvisor.co.uk/Attraction_Review-g2543839-d2501278-Reviews-Richtis_Gorge-Sitia_Lassithi_Prefecture_Crete.html#photos

Μέσα από ξύλινα γεφυράκια, σκάλες και κτίσματα εναπομείναντων νερόμυλων φτάνεις στο τέρμα και στην έξοδό του αντικρύζεις την ομώνυμη παραλία (του Ρίχτη) και καθηλώνεσαι!

images (9)   images (6)

Εντυπωσιακή, βοτσαλωτή με αλμυρίκια σε μαγνητίζει και σε τραβάει κατευθείαν μέσα στο νερό. Υπάρχουν επίσης πέτρινα τραπέζια όπου μπορεί κανεις να καθίσει να κολατσίσει και να πιεί από το δροσερό νερό της πέτρινης βρύσης.
Όποιος έρθει την Κρήτη επιβάλλεται να «μας» επισκεφθεί. Θα τον ανταμείψουμε με την φημισμένη μοναδική κρητική φιλοξενία, με δροσερή ρακή και κρητικά γλυκά και εδέσματα! Τί άλλο να ζητήσει ένας άνθρωπος!

101_0497_thumb[1]   trad_food_crete_2010_01_ff

 

1 Comment

  1. Anonymous says:

    Liked by 1 person

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s