Ένα τραγούδι, μια ιστορία – “Lágrimas Negras”

Η Κούβα έχει χαρίσει στον κόσμο μουσικά “διαμάντια” και υπέροχες μελωδίες που έχουν μείνει θρυλικές μέχρι σήμερα. Μία από αυτές είναι το τραγούδι-ύμνος της (“παγκόσμια μουσική κληρονομιά”, όπως το αποκαλούν οι Κουβανοί), το “Lágrimas Negras” (μαύρα δάκρυα), ένα bolero-son το οποίο έγραψε (στίχους και μουσική) ο Κουβανός συνθέτης και τραγουδιστής Miguelito Matamoros το 1929. H πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού, που θεωρώ και την κορυφαία, ήταν το 1930 από το Τrio Matamoros (To Trio, που θεωρείται το πιο διάσημο κουβανέζικο τρίο, δημιουργήθηκε το 1925 από τους Μiguel Matamoros, Siro Rodríguez και Rafael Cueto) . Πολλοί ακόμη έχουν τραγουδήσει το “Lágrimas Negras”, μεταξύ αυτών το ντουέτο του θρύλου της κουβανέζικης μουσικής, πιανίστα και μαέστρο Bebo Valdés με τον πασίγνωστο Ισπανό τραγουδοποιό (cantautor) του φλαμένκο Diego Ramón Jiménez Salazar γνωστό ως Diego el Cigala – η επισφράγιση ενός υπέροχου “παντρέματος” φλαμένκο με μπολέρο. Αυτή τους η “ένωση”, τους χάρισε το 2004 το βραβείο λατινοαμερικάνικου τραγουδιού για το καλύτερο παραδοσιακό άλμπουμ (grammy latino del “mejor álbum tropical tradicional del año”) και δημιούργησε μια ολόκληρη μουσική σχολή με αυτό το ιδιαίτερο ύφος και στυλ. Άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επίσης τραγουδήσει το “Lágrimas negras” είναι οι Compay Segundo, Barbarito Diez, Orquesta Aragón, Omara Portuondo, Celina Gonzalez, Celia Cruz, Chucho Valdés, Rubén Blades, κ.ά.

Το “Lágrimas Negras”, δεν είναι απλά ένα ακόμα μουσικό κομμάτι. Πρόκειται για το τραγούδι που έχει τις περισσότερες εκτελέσεις από όλα τα τραγούδια της Λατινικής Αμερικής στο είδος του και το ύφος του θεωρείται πρωτοπόρο. Όπως πίσω από κάθε τραγούδι που εξελίσσεται και εδραιώνεται ως “θρύλος” υπάρχει μία ιστορία, έτσι και εδώ.
Το 1930, ο Miguelito Matamoros ταξίδεψε στο Σάντο Ντομίνγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας. Εκεί έμεινε σε έναν ξενώνα που ανήκε σε μια κυρία ονόματι Luz Sardana. Tην ημέρα της άφιξής του στον ξενώνα, ο συνθέτης άκουσε γοερά γυναικεία κλάματα, κραυγές, στο διπλανό δωμάτιο και φαντάστηκε ότι είχε πεθάνει κάποιος συγγενής της κυρίας που έμενε σε αυτό. Ρώτησε την ιδιοκτήτρια και έμαθε ότι η γυναίκα, μια Αφροαντιλλένια, ήταν σε αυτή την κατάσταση γιατί ο αγαπημένος της την είχε εγκαταλείψει το προηγούμενο βράδυ για μια άλλη γυναίκα. Ο Matamoros πέρασε όλη τη μέρα ακούγοντας τα κλάματα της γυναίκας και οι σκέψεις και τα συναισθήματα που του προκάλεσε αυτή η ερωτική τραγωδία τον έκαναν να γράψει και να συνθέσει το μουσικό θέμα που μετά από 7 δεκαετίες θα έπαιρνε το βραβείο Grammy!

“Lágrimas Negras”
Aunque tú me has dejado en el abandono
aunque tú has muerto todas mis ilusiones
en vez de maldecirte con justo encono
en mis sueños te colmo de bendiciones.
Sufro la inmensa pena de tu extravío
siento dolor profundo de tu partida.
y lloro sin que sepas que el llanto mío
tiene lágrimas negras como mi vida.
Tu me quieres dejar
yo no quiero sufrir
contigo me voy mi santa
aunque me cueste morir.

1 Comment

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s