Βολιβία – Γενικές εκλογές και επανεκλογή του Προέδρου Evo Morales για τρίτη συνεχή θητεία

Ας απομακρυνθούμε λίγο από την Ευρώπη και ας μεταφερθούμε στην Αμερικάνικη Ήπειρο, και πιο συγκεκριμένα στη Βολιβία, όπου χθες, Κυριακή 12 Οκτωβρίου, είχαμε τις γενικές εκλογές της χώρας για εκλογή Προέδρου.

recuento-rapido-ipsos-votacion-nacional_LRZIMA20141013_0041_13    Evo-Morales_LRZIMA20141013_0079_11

Ο Πρόεδρος Εvo Morales Ayma, ήταν ο μεγάλος νικητής για τρίτη συνεχή αναμέτρηση, κατακτώντας περισσότερο από το 60% των ψήφων από τον πρώτο κιόλας γύρο έναντι μόλις 24% του κυρίου αντιπάλου του Samuel Doria Medina. Ενα ποσοστό που τον καθιστά μεταξύ των πιο αγαπημένων και δημοφιλών Προέδρων της Λατινικής Αμερικής.

Η πλειοψηφία των 6 εκατομ. ψηφοφόρων έδειξαν γαι τρίτη φορά την εμπιστοσύνη τους στον Evo Morales και στο κόμμα του MAS (Movimento al Socialismo), που κατάφερε να οδηγήσει την Βολιβία σε μια οικονομική και πολιτική σταθερότητα χωρίς προηγούμενο.

Ο Βολιβιανός Πρόεδρος εκλέγεται στο ίδιο πόστο από το 2005 οπότε και ήταν και ο πρώτος συνδικαλιστής και ιθαγενής (κατάγεται από τη φυλή Aymara) κάτοικος που έγινε Πρόεδρος. Πριν κατακτήσει το ύπατο αξίωμα της χώρας του ο Μοράλες ήταν βοσκός των λάμας και αγρότης.

Μετά την εντυπωσιακή νίκη του με 54% από τον πρώτο γύρο των εκλογών το 2005, πολλοί αναρωτήθηκαν πώς θα τα κατάφερνε να προχωρήσει μπροστά και να υλοποιήσει τα προγράμματά του.

Σε πείσμα όλων όσων προεξοφλούσαν ήττα στη δεύτερη εκλογή αναμέτρηση, ο Εvo Morales, όχι μόνο επανεξελέγει το 2009, αλλά θα ηγηθεί και για τρίτη φορά ψς Πρόεδρος της Βολιβίας μετά τη θριαμβευτική νίκη του στις γενικές εκλογές της χώρας της 12ης Οκτωβρίου.

Στη La Paz, την πρωτεύουσα της Βολιβίας και σε ύψος 3.600 μέτρων, μία «θάλασσα» από μπλε-άσπρες-μαύρες σημαίες, τα χρώματα του κόμματος MAS, είχε πλημμυρίσει τους δρόμους, ενώ ο Πρόεδρος Μοράλες δήλωσε ότι η νίκη του αυτή είναι νίκη όλης της Βολιβίας απέναντι στον ιμπεριαλισμό.

Οι λόγοι για την δημοφιλία του Βολιβιανού Προέδορυ είναι πολλοί.
Ο Μοράλες κατάφερε να κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια την αύρα του λαϊκού αρχηγού, ξεπερνώντας τις ελιτίστικες συμπεριφορές των προκατόχων του και δίνοντας δικαιώματα και φωνή στους ιθαγενείς και τους χωρικούς κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Είναι περήφανος για την καταγωγή και τις ρίζες του, όπως δηλώνουν τόσο οι ιθαγενείς ψηφοφόροι αλλά και διάφοροι αναλυτές και δημοσιογράφοι, αφού αυτή η καταγωγή αντικατοπτρίζει το σύνολο των κατοίκων της χώρας, που βλέπει στο πρόσωπό του έναν δικό τους άνθρωπο.

Ο Μοράλες με το χάρισμα και την εξυπνάδα ενός αυθεντικού λαϊκού ηγέτη, και έχοντας πετύχει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα από το 2006, έχει καταφέρει να αναγνωρισθεί και σε πολιτικό επίπεδο διεθνώς.

Να σημειωθεί ότι πάνω από το 60% της χώρας αποτελείται από ιθαγενείς (indios), ενώ η χώρα είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Νότιας Αμερικής. Παρόλα αυτά, είναι η χώρα που οδηγεί την κούρσα, σε επίπεδο Νότιας Αμερικής, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη.

Μέσα σε οκτώ χρόνια το ΑΕΠ τριπλασιάστηκε και το ποσοστό φτώχιας μειώθηκε από 38% σε 21% το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL – Comisión Económica para América Latina y Caribe) για το 2014, η Βολιβία πρωτοστατεί σε ποσοστό ανάπτυξης από τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, με μία αύξηση της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ της.

Ο νόμος του 2006 περί εθνικοποίησης πρώτων υλών όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επέτρεψε στη χώρα να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της προς όφελος των φτωχών. Σημαντικά ποσά μοιράστηκαν στους πιο ευαλωτους τομείς της κοινωνίας. Ενισχύθηκαν προγράματα για τους ηλικιωμένους και για την εκπαίδευση. Κατασκευάστηκαν σχολεία, νοσοκομεία και χώροι άθλησης. Σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές κατασκευάστηκαν δρόμοι και αποχετεύσεις, ενώ ενισχύθηκε ο αγροτικός τομέας.

Χάρη στην πολιτική του ο Evo Morales κατάφερε να κερδίσει όχι μόνο την εμπιστοσύνη των ιθαγενών και των φτωχών κατοίκων της Βολιβίας αλλά και την υποστήριξη του κατοίκων της πλούσια περιοχής τη Santa Cruz και των επιχειρηματιών οι οποίοι ήταν οι κύριοι αντίπαλοί του την έναρξη της θητείας του.

Αν και η κυβέρνηση του Μοράλες έχει δεχθεί πολλές κριτικές κυρίως στον τομέα της δικαιοσύνης για περιπτώσεις διαφθοράς και άσκηση υπερεξουσίας, παρόλα αυτά οι ψηφοφόροι δεν δείχνουν να ανησυχούν. Αρκετοί δε από αυτούς που ψήφισαν τον Μοράλες για μία τρίτη θητεία αν και δεν είναι απόλυτοι πεπεισμένοι για τις νέες εξαγγελίες του Προέδρου, θεωρούν ότι το πιο σημαντικό στη χώρα είναι η σταθερότητα και η συνέχεια και παραδέχονται η παρούσα κυβέρνηση τα προσφέρει.

Παραλλειπομενα:
H Βολιβία πρέπει να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου την ημέρα των εκλογών απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς! Προς αποφυγή διαρροών και διπλών ψήφων.

photos (c) La Razón
πηγές: Le Monde, La Razón

 

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s