Γυναικολόγος στο Αφγανιστάν – ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο!

H Δόκτωρ Λίμα (ψευδώνυμο), είναι Αφγανή γιατρός που ειδικεύεται στη γυναικολογία, “το επικίνδυνο επάγγελμα”, προσφέροντας μυστικά σε απελπισμένες γυναίκες πρόσβαση στην αντισύλληψη και την άμβλωση”, σε μία από τις χώρες του κόσμου όπου η ελευθερία των γυναικών είναι ανύπαρκτη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
“Όταν άρχισα να εργάζομαι, δεν βοηθούσα τις γυναίκες που έρχονταν για έκτρωση”, θυμάται.
Όμως όλα άλλαξαν το 2006, όταν αντιμετώπισε μια υπόθεση που παρουσίαζε την καταστροφική κλίμακα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Η κοπέλα ήταν 17 ετών και έγκυος. Όταν οι γονείς της το έμαθαν, της έδωσαν υπνωτικά χάπια ώστε να αποδυναμωθεί και να την “πνίξουν” πιο εύκολα με ένα μαξιλάρι. Αυτό το συμβάν ήταν η αιτία που αποφάσισε να βοηθήσει γυναίκες που βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση με εκείνο το κορίτσι.

images  images (3)
Αναμφισβήτητα, η κατάσταση των γυναικών έχει βελτιωθεί από την πτώση των Ταλιμπάν το 2001 αφού συναντά κανείς όλο και περισσότερες γυναίκες στη Βουλή, στην Αστυνομία ή στη Δικαιοσύνη. Στην εκπαίδευση, το 40% των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι κορίτσια, ενώ το Σύνταγμα που εγκρίθηκε το 2003 έχει οριοθετήσει τα δικαιώματα των γυναικών.

images (1)
Όμως αυτή η πρόοδος, περιορίζεται μόνο στις μεγάλες πόλεις, ενώ μόνο επιφανειακά άγγιξε την αγροτική ενδοχώρα, όπου η αφγανική κυβέρνηση έχει πολύ μικρή επιρροή. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ή στην εργασία, πόσο μάλλον στην αντισύλληψη ή άμβλωση. Και όταν μείνουν έγκυος εκτός γάμου, συχνά μετά από βιασμό, θανατώνονται δημοσίως για να προστατευτεί η οικογενειακή τιμή και ο θάνατός τους δηλώνεται ως αρρώστια ή ατύχημα. Αν η οικογένεια του κοριτσιού αρνηθεί να θανατωθεί τότε σκοτώνουν όλη της οικογένεια. Αν ο βιαστής αναγνωρισθεί τότε θανατώνεται και αυτός δημοσίως.
Μετά την εξάσκησή της στις πόλεις, η Δόκτωρ Λίμα αποφάσισε να επισκεφθεί τις πάμφτωχες παραμεθόριες περιοχές του ανατολικού Αφγανιστάν στα σύνορα με το Πακιστάν, περιοχές όπου η επιρροή των Ταλιμπάν είναι εξαιρετικά μεγάλη και όπου ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών είναι εντελώς ανύπαρκτος, ώστε να βοηθήσει νεαρά κορίτσια που είχαν βιασθεί να κάνουν έκτρωση κρυφά και παντρεμένες γυναίκες να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη, χωρίς να το γνωρίζουν οι σύζυγοί τους.

images (2)
H Δόκτωρ Λίμα αντιμετώπισε τραγικές καταστάσεις. Όπως αναφέρει, «μια μητέρα έξι παιδιών, την οποία είχε κλειδώσει στο στάβλο μαζί με το κοπάδι ο άντρας της, ο οποίος ξαναπαντρεύτηκε. Όταν ήρθε σε μένα, τη βοήθησαn να έρθει σε επαφή με το Yπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και μετά από αρκετούς μήνες γραφειοκρατίας, πήρε τελικά διαζύγιο”.
Σε μία άλλη περίπτωση, μια κοπέλα σε μια απομακρυσμένη περιοχή, που έμεινε έγκυος μετά από βιασμό, πήγε και ζήτησε να κάνει έκτρωση γιατί η εγκυμοσύνη της θύμιζε συνεχώς τί της συνέβει και φοβόταν για τη ζωή της και για τη ζωή της οικογένειάς της.
Το έργο της γιατρού Λίμα, γίνεται με μυστικότητα και το μόνο άτομο που γνωρίζει γι΄αυτό είναι ο σύζυγός της.
Αν και η γιατρός δουλεύει φορώντας μπούρκα ώστε να μην φαίνεται το πρόσωπό της για ευνόητους λόγους, οι απειλές από τους Ταλιμπάν κατά της ζωής της είναι συνεχείς. Λαμβάνει απειλητικά γράμματα τα οποία αναφέρουν ότι αυτό που κάνει δεν είναι “μουσουλμανικό”.
Το 2009, οι απειλές πραγματοποιήθηκαν, όταν μια χειροβομβίδα που ρίχτηκε από τους Ταλιμπάν στον κήπο του σπιτιού της τραυμάτισε σοβαρά τον 11χρονο γιο της. Έξι μήνες αργότερα, ο αδελφός της, 22 χρονών, σκοτώθηκε σε μια παρόμοια επίθεση στην κλινική όπου εργαζόταν.
Από τότε, η γιατρός Λίμα ζει με την οικογένειά της σε μια μυστική τοποθεσία υπό αστυνομική προστασία. Ομως η θέλησή της να βοηθήσει τις γυναίκες στη χώρα της, παρά τον τραυματισμό του γιού της και τη δολοφονία του αδερφού της, δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Όπως δηλώνει, “η χώρα μου και οι άνθρωποί της έχουν υποφέρει πολύ, δεν μπορώ να κάθομαι σε μια γωνιά του σπιτιού χωρίς να βοηθάω. Αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν χωρίς πόνο. Στο Αφγανιστάν, όλες οι γυναίκες υποφέρουν.”

Πηγή:  http://www.newstatesman.com/world-affairs/2014/09/being-gynaecologist-afghanistan-one-most-dangerous-jobs-world

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s