Τουρκία – και τώρα τί …;

6570AB246AC1C7300BDA678FE4FD5792

n_66495_1

2,5 μήνες πριν τις Προεδρικές εκλογές, το καζάνι στην τουρκική πολιτική σκηνή ξαναβράζει.
Η τραγωδία στην πόλη Soma της περιοχής Manisa (Μαγνησία) στην Τουρκία, με τον θάνατο 282 μέχρι στιγμής ανθρακωρύχων μετά από έκρηξη σε μετασχηματιστή που σημειώθηκε στο ορυχείο κατά τη διάρκεια της αλλαγής βάρδιας το βράδυ της Τρίτης 13 Μαϊου 2014, ρίχνει βαρύ τον ίσκιο της στις πολιτικές βλέψεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. H καταστροφή αυτή θεωρείται η χειρότερη που συνέβη ποτέ στα τουρκικά χρονικά και μία από τις χειρότερες παγκοσμίως.

Και ενώ η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι της εταιρείας δηλώνουν ότι το ορυχείο είχε περάσει με επιτυχία όλους τους απαραίτητους ελέγχους για τα μέτρα ασφαλείας, με τελευταίο έλεγχο εκείνον του Μαρτίου, διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν για άλλη μια φορά σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη ανάβοντας και πάλι τα αίματα και δυναμώνοντας τις φωνές εκείνων που ζητούν την άμεση παραίτηση του Τούρκου Πρωθυπουργού κατηγορώντας τον ανοιχτά ως “Δολοφόνο”.

Η επίσκεψή του στον τόπο του δυστυχήματος έριξε ακόμη περισσότερο λάδι στην φωτιά με τους παρευρισκομένους, ανάμεσα στους οποίους και συγγενείς των θυμάτων, να τον αποδοκιμάζουν άγρια και να σπάνε τον αστυνομικό κλοιό που είχε αναπτυχθεί κατά μήκος της περιοχής, επιτιθέμενοι με κλωτσιές στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάνει το γύρο του διαδικτύου η φωτογραφία του Γιουσούφ Γιερκέλ, ενός από τους Συμβούλους του Τούρκου Πρωθυπουργού που τον συνόδεψε στην χθεσινή επίσκεψή του στην πόλη Soma να κλωτσάει νεαρό διαδηλωτή πεσμένο στο έδαφος και υποβασταζόμενο από στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Δεδομένης όλης της πολιτικής όξυνσης στην οποία βρίσκεται η Τουρκία από τον περασμένο Μάιο οπότε και ξέσπασαν τα γνωστά επεισόδια στο πάρκο Γκεζί, θα περίμενε κανείς ο Πρωθυπουργός Ερντογάν να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, πιο διαλλακτικό και φιλολαϊκό, ώστε να καταφέρει να αλλάξει την αρνητική εικόνα που συνεχίζει να τον συνοδεύει, παρά τη σημαντική νίκη που πέτυχε στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου κατά τις οποίες το κόμμα του ΑΚΡ εξελέγη εύκολα με ποσοστό 44%.

Πολιτικοί αναλυτές επεσήμαναν τις τελευταίες μέρες, πριν τα γεγονότα στην πόλη Soma, ότι η συμφωνία που επετεύχθη με το Ισραήλ για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του πλοίου Μavi Marmara, ήταν ένα μεγάλο πολιτικό βήμα προς την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων όχι μόνο με το Ισραήλ αλλά και τις ΗΠΑ.
Αντ΄αυτού, η τραγωδία στο ορυχείο τείνει να γίνει μπούμερανγκ και να “σβήσει” τα όνειρα και τις βλέψεις του Τούρκου Πρωθυπουργού για την Προεδρία της χώρας.
Χαρακτηριστικό του εκνευρισμού που διακατέχει την κυβέρνηση, ήταν και η άρνηση αποδοχής κάθε προσφοράς βοήθειας για την ανάσυρση των εγκλωβισμένων και αγνοουμένων ανθρακωρύχων από τρίτες χώρες. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις χώρες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την Τουρκία είναι το Ισραήλ ,η Γερμανία, η Ελλάδα και η Γαλλία, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν έτοιμες να βοηθήσουμε την τουρκική κυβέρνηση εάν χρειαστεί.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s