Η περίπτωση του «μικρού ξανθού κοριτσιού » που ζούσε στον τσιγγάνικο καταυλισμό (ή μάλλον η «μεγάλη κ εμφανής διαφορετικότητά» του από τους άλλους κατοίκους του καταυλισμού – γιατί υπάρχουν σίγουρα κ άλλες παρόμοιες καταστάσεις που λόγω «χρώματος» δεν φαίνονται κ κανείς από εμάς δεν δείχνει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση παρά τις κατά καιρούς κορώνες, δηλώσεις και γραφές όλων των «αγανακτισμένων» και «συνειδητοποιημένων» ημών πολιτών που συνέχεια εκπλησσόμαστε με όλα αυτά τα «τέρατα» που γίνονται, που είναι δίπλα μας, αλλά ως καλοί έλληνες πολίτες δεν δίνουμε καμία σημασία για «δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τους γύφτους») , έφερε πάλι στο φώς το θέμα των Ρομά.
Το θέμα των Ρομά δεν είναι ούτε χθεσινό ούτε μόνο ελληνικό, βέβαια.
Οι Ρομά, η μεγαλύτερη και πιο ευάλωτη μειονότητα στην Ευρώπη, έχουν την ίδια αντιμετώπιση από τις τοπικές κοινωνίες σε όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και στις ανοικτές κ ανεκτικές Σκανδιναβικές χώρες, ακόμη και στην δημοκρατική Γαλλία, χώρα-παράδειγμα σε ό,τι αφορά (ή μάλλον αφορούσε, γιατι τα τελευταία γεγονότα εις βάρος των Ρομά και άλλων μειονοτήτων τείνουν να ανατρέψουν αυτή την εικόνα) τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υφίσταντο, υφίστανται και θα συνεχίσουν, δυστυχώς, να υφίστανται και στο μέλλον αν συνεχίσει να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση από τα κράτη και τις κοινωνίες, τους ίδιους διωγμούς, επιθέσεις, κοινωνικό αποκλεισμό, αποκλεισμό από την εκπαίδευση.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με στατιστικές, ο αριθμός των Ρομά ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια , ενώ από αυτούς το 80% περίπου ζούν στα 13 νέα κράτη μέλη της ΕΕ (τις χώρες που εισήλθαν μετα το 2004) καθώς και στις χώρες που είναι σε διαπραγματεύσεις ένταξης (Σερβια, Κοσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΦΥΡΟΜ, Μαυροβούνιο, Αλβανία). Στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία το ποσοστό των Ρομά ανέρχεται στο 6-8% πληθυσμού των χωρών αυτών…
Παρά τα ψηφίσματα, τις αναφορές, τις εκθέσεις και τις συστάσεις των οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα κράτη-μέλη, για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ρομά, την κοινωνική τους ένταξη και την πρόσβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα, καμία ιδιαίτερη αλλαγή δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην καθημερινή τους ζωή.
Σε όποιο κράτος και να ζούν , οι Ρομά θεωρούνται και αντιμετωπίζονται από όλους ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», για πολλούς δεν έχουν καν λόγω ύπαρξης, ενώ σύμφωνα με μελέτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η βία και το ρατσιστικό μίσος εναντίων των Ρομά τροφοδοτείται κυρίως από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς (το παράδειγμα της επίσκεψης διαφόρων πολιτικών/πολιτικάντηδων σε καταβλισμούς ή περιοχές όπου ζούν τσιγγάνοι την παραμονή κάθε εκλογικής αναμέτρησης για να μαζεύουν ψήφους είναι χαρακτηριστικό).
Η κατάσταση δεν διαφέρει ούτε στην Ελλάδα, το αντίθετο μάλιστα. Με έναν πληθυσμό Ρομά που αγγίζει περίπου τις 200.000 (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ζεί στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία), η Ελλάδα έχει καταδικαστεί 3 φορές (2008, 2012, 2013) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για διακρίσεις εις βάρος των Ρομά και καταπάτηση του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση. Η τελευταία καταδίκη έγινε ύστερα από αγωγή που ασκήθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, εξ ονόματος 23 παιδιών Ρομά από τους Σοφάδες (Θεσσαλία) (στην περιοχή των Σοφάδων ζουν περίπου 400 οικογένειες Ρομά που αποτελούν το μισό του πληθυσμού της πόλης) για διακρίσεις σε σχολείο της περιοχής μεταξύ παιδιών Ρομά και μη-Ρομά μετά από απαίτηση των γονιών των παιδίων μη-Ρομά να μην εκπαιδεύονται τα παιδιά τους στα ίδια σχολεία. Το ΕΔΑΔ στην απόφαση του η οποία ήταν ομόφωνη, αφού επεσήμανε «τον σαφή εθνοτικό διαχωρισμό, ο οποίος παραβιάζει τόσο την Ελληνική νομοθεσία όσο και τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», διέταξε τις Ελληνικές αρχές να καταβάλλουν σε κάθε έναν από τους 23 καταγγέλοντες, 3.000 ευρώ για αποζημίωση και έξοδα. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι κ. Παν. Δημητράς, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εξαλείψει τις διακρίσεις μέσω τέτοιων σχολείων, εφόσον οι τοπικές αρχές είναι αντίθετες με τέτοιες κινήσεις».
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή είναι η ΕΚΤΗ απόφαση του ΕΔΑΔ σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά Μαθητών και η ΤΡΙΤΗ με συμμετοχή ελληνικών σχολείων…
Αναλυτική παρουσίαση για το θέμα των Ρομά στο ακόλουθο ντοκιμαντέρ:http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2010-2011/163-without-homeland