Ανθρώπινα χαρακτηριστικά

dsc_00022

  • “Ποια νομίζεις ότι είναι τα κύρια  χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν έναν άνθρωπο;” με ρώτησε πριν λίγες μέρες ένας φίλος.

– “Τέτοιου είδους ερωτήσεις συνήθως γίνονται για να αρχίσει ο άλλος να απαντά με κάποια περισπούδαστη, τις περισσότερες φορές, (αμπελο)”φιλοσοφική” απάντηση που θα παραπέμπει σε … Ρουσώ, Πλάτωνα, Σοφοκλή. Δεν μπορώ όλη αυτή την φανφαρολογία, βρε Δημήτρη.
Χάθηκε ο κόσμος να δωθεί μια απλή και σκέτη απάντηση που να αποτελείται από δυο τρεις λέξεις και να ολοκληρωθεί το θέμα; Να πεις καθαρά, αυτό κι αυτό. Για μένα, π.χ., δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά σε έναν άνθρωπο, είναι το χιούμορ και η φαντασία που διαθέτει. Η φαντασία είναι το κίνητρο να σκεφτείς και να προχωρήσεις σε τροποποιήσεις, σε αλλαγές, σε ξεκαθαρίσματα. Αυτές όμως τις αλλαγές είναι σίγουρο ότι οι μόνοι που μπορούν να τις δεχτούν, να τις χαρούν έως και να τις διακωμωδήσουν, ενίοτε, είναι οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ. Γιατί, μην ξεχνάμε ότι, οι όποιες αλλαγές, πολλές φορές μπορεί να είναι αρνητικές και έτσι οι μεταξωτές κορδέλες να αποδειχθούν φούμαρα”, του απάντησα

– “Έχεις δίκιο, ακριβώς αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Προσοχή όμως, μην μπερδεύουμε τον άνθρωπο που έχει χιούμορ με εκείνον που, ειρωνευόμενος ή κριτικάροντας με αρνητική χροιά (αλλά πάντα κρατώντας τη μάσκα του “comme il faut” και του υπέρ του δέοντος ευγενικού) θέλει να περάσει ως άνθρωπος με “χιούμορ”. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αδύνατον να γελάσουν με την ψυχή τους για τις καταστάσεις που θα προκύψουν, να τις αναλύσουν, να τις αποδεχτούν και να προχωρήσουν παραπέρα. Θα μένουν συνέχεια “κολλημένοι” σε αυτό που έχουν μέσα στο κεφάλι τους και θα προσπαθούν πάντα να το γυρίσουν προς όφελός τους”, συνέχισε ο Δημήτρης.

– “Ναι, έτσι είναι. Και μπορεί άνετα να πει κάποιος ότι αυτού του είδους οι άνθρωποι είναι εντελώς χειριστικοί, εγωκεντρικοί και εγωιστές”, συμπλήρωσα.

Kαι περάσαμε σε άλλα καθημερινά θέματα…

Leave a Comment